Foto: stock.xchng
Par krāpšanos ar vērtspapīru tirdzniecību un vērtspapīru kontu uzlaušanu ASV apsūdzēts Latvijas valstspiederīgais.

ASV Vērtspapīru un fondu tirgus komisija (SEC) ceturtdien Sanfrancisko tiesā iesniegusi dokumentus, apsūdzot 34 gadus veco Igoru Nagaicevu par ASV brokeruzņēmumu kontu uzlaušanu un neatļautu tirdzniecības darījumu veikšanu, lai ietekmētu vērtspapīru cenas.

Ar šiem nelegālajiem darījumiem Nagaicevs nopelnījis vairāk nekā 850 000 ASV dolāru (454 750 latu).

SEC iesniegtajos dokumentos rakstīts, ka Nagaiceva dzīvesvietas adrese ir Latvijas pilsēta Jūrmala. Sīkāka informācija par viņa atrašanās vietu nav zināma.

SEC arī sākusi administratīvo procedūru pret četriem tiešsaistes vērtspapīru tirdzniecības uzņēmumiem un astoņiem to vadītājiem, kas līdzdarbojušies Nagaiceva shēmā, nodrošinot viņam "anonīmu un neuzraudzītu pieeju" ASV tirgum.

Apsūdzētās kompānijas "Alchemy Ventures Inc", "KM Capital Management", "Zanshin Enterprises" un "Mercury Capital" arī nav atbilstoši reģistrējušās kā brokeri.
Šīs kompānijas guvušas "sponsorētu pieeju tirgum" no ASV reģistrētiem brokeruzņēmumiem un pēc tam šo "sponsorētu pieeju nodeva Nagaicevam", kas to izmantoja, lai manipulētu ar vērtspapīru tirdzniecību.

SEC jau iepriekš identificējusi "sponsorētās pieejas" kā problemātisku vērtspapīru tirgus jomu. Sponsorētas pieejas shēmā brokeruzņēmumi, kas saņēmuši atļauju vērtspapīru tirdzniecībai, izīrē atsevišķiem tirgotājiem savu pieeju tirgum.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!