Rīgas apgabaltiesa piespriedusi reālu cietumsodu par kukuļošanu apsūdzētajiem - zvērinātam advokātam Andrim Stepiņam, bijušajam Rīgas Galvenās policijas pārvaldes (RGPP) Ekonomikas policijas biroja 1.nodaļas priekšniekam Mairim Meimanim un bijušās RGPP Administratīvās pārvaldes Saimnieciskā nodrošinājuma biroja galvenajam speciālistam Aleksandram Bastinam.
Kā informēja Rīgas apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska, Neimani tiesa sodīja ar brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un mantas konfiskāciju, Bastinu - ar brīvības atņemšanu uz gadu un sešiem mēnešiem ar mantas konfiskāciju, bet Stepiņam cietumā būs jāpavada viens gads.

Pēc sprieduma nolasīšanas notiesātie netika apcietināti, jo drošības līdzeklis viņiem tiks mainīts tikai tad, kad spriedums stāsies likumīgā spēkā.

Pilns sprieduma teksts būs pieejams 3.oktobrī, un, sākot no minētā datuma, spriedumu varēs pārsūdzēt likumā noteiktajā kārtībā. Bastins, izmantojot savas tiesības, visticamāk, pieprasīs sprieduma tulkošanu uz sev saprotamo krievu valodu, tādējādi arī pagarināsies termiņš, kurā viņam dota iespēja to pārsūdzēt, norādīja Naglinska.

Prokurors iepriekš lūdza tiesu Meimani atzīt par vainīgu viņam inkriminētajos noziegumos un piespriest viņam brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem, konfiscējot mantu. Stepiņam un Bastinam prokurors lūdzis piespriest brīvības atņemšanu uz trim gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Stepiņu, Meimani un Bastinu aizdomās par 19 500 latu kukuļošanu aizturēja 2005.gada nogalē.

19 500 latu kukulis ar advokāta starpniecību pieprasīts no komercsabiedrības, lai tā varētu netraucēti rīkoties ar bankā "iesaldētajiem" 64 000 latu un netiktu sākts kriminālprocess pret attiecīgās komercsabiedrības amatpersonu.

Stepiņš bija apsūdzēts par starpniecību kukuļošanā un kukuļa piesavināšanos. Viņš bija viens no kukuļošanas starpniekiem: paturot daļu no pieprasītā kukuļa, viņš atlikušo daļu nodevis otram starpniekam - policijas darbiniekam.

Bastins bija apsūdzēts gan par starpniecību kukuļošanā, gan par tāda kukuļa piesavināšanos, ko valsts amatpersona saņēmusi nodošanai citai valsts amatpersonai. Meimanis bija apsūdzēts par mēģinājumu iegūt minēto kukuli, to pieprasot.

Pērn februārī Meimanis ar sievu noslēdzis laulības līgumu par visas mantas šķirtību. Jūlijā tādu pašu līgumu noslēdzis Stepiņš, bet septembrī - Bastins.

2006.gada pavasarī saistībā ar Meimani pārmetumi izteikti tā laika iekšlietu ministram Dzintaram Jaundžeikaram (LPP), jo izskanēja pieļāvumi, ka kukuļņemšanā pieķertais policijas darbinieks, iespējams, paaugstināts amatā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!