Aizdomās par piecu latu kukuļa došanu Ceļu policijas inspektoram, lai netiktu uzlikts administratīvais sods, policija vakar aizturējusi uzņēmuma "Ziemeļu nafta" līdzīpašnieku un izpilddirektoru Andreju Beluhu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.
Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā apliecināja, ka kopš 30.augusta Iekšējais drošības birojs (IDB), Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) un Ceļu policijas speciālrota aktivizējusi cīņu pret tā dēvēto piecīšu došanu.

Šajā laika posmā likumsargi pieķēruši trīs cilvēkus, kas ar kukuli centušies atpirkties no soda par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu. 31.augustā par desmit latu kukuļa došanu Ceļu policijas inspektoram aizturēts kāds Jānis, bet 7.septembrī - Vladimirs.

Vakar par piecu latu kukuļa došanu aizturēts Andrejs, kura uzvārdu policija neatklāj, bet aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka tas ir bijušais Augstākās Padomes deputāts, dažādus politiskos spēkus pastarpināti sponsorējušais uzņēmējs Beluha.

Visos minētajos gadījumos vīrieši tika aizturēti par pieļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Visos gadījumos arī ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 323.panta 1.daļas par kukuļdošanu. Par šādu pārkāpumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem.

Informācija Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja mājas lapā liecina, ka "Ziemeļu nafta" 2002.gadā mēnesi pirms 8.Saeimas vēlēšanām Progresīvi centriskajai partijai ziedoja 10 000 latu, politisko organizāciju apvienībai "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" - 4000 latu, Zaļo un Zemnieku savienībai - 3000 latu.

Kā liecina aģentūras LETA arhīva dati, Beluha padomju varas gados ieņēma amatus Latvijas Komunistiskajā partijā, bet 1990.gadā tika ievēlēts par Latvijas Augstākās Padomes deputātu kā "Līdztiesības" un PSKP loceklis. Līdztekus deputāta pienākumu pildīšanai viņš nodarbojās ar uzņēmējdarbību.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāze, Beluham pieder 5,26% SIA "Ziemeļu nafta" kapitāla daļu, kuru nominālvērtība ir 14 200 lati. Firmas apgrozījums pērn pārsniedzis 16 miljonus latu, peļņa - 179 000 latu.

Pēc policijas sniegtās informācijas, šādi reidi turpmāk tiks veikti regulāri. Likumsargi neatklāj, kur tie notiks.

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) atzīst, ka kukuļņemšana un kukuļdošana saistībā ar Ceļu policijas darbu Latvijā jau sen ir folklorizējusies, aģentūru LETA informēja ministra preses sekretārs Krists Leiškalns.

Ministrs norāda, ka "ir cilvēcīgi saprotams izskaidrojums", kāpēc policisti ņem kukuli, - zemas algas un smagi darba apstākļi. Esot "virkne saprotamu argumentu", kāpēc kukulis iedots.

"Bet tas nedrīkst būt arguments likuma pārkāpšanai ne no vienas puses," akcentē Jēkabsons.

Viņš norāda, ka ir izveidojies "apburtais loks, kurā ir divas ieinteresētās puses - kukuļņēmējs un kukuļdevējs". "Kādam šis apburtais loks ir jāpārrauj," uzsver ministrs.

Kukuļdevēji aizturēti, īstenojot Valsts policijā izstrādāto programmu korupcijas ierobežošanai. Nozīmīgs darbs tiek ieguldīts arī negodīgu Ceļu policijas darbinieku aizturēšanā. Nebūs ilgi jāgaida, kad tiks aizturēti arī negodīgi policisti, sola Leiškalns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!