Augstākā tiesa (AT) šonedēļ atstāja spēka spriedumu, ar kuru Andrejam Žilovatiham par slepkavības mēģinājumu, izvarošanu, laupīšanām un zādzībām piespriesta brīvības atņemšana uz 15 gadiem.
Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, Zemgales apgabaltiesa 1985.gadā dzimušajam Žilovatiham piesprieda brīvības atņemšanu uz 15 gadiem un trim mēnešiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Šo pirmās instances spriedumu apsūdzētais bija pārsūdzējis, taču viņa apelācijas sūdzība tika noraidīta.

Lietā bija apsūdzēti arī Mārtiņš Leimanis un Armands Karlovs, kuriem Zemgales apgabaltiesa bija piespriedusi attiecīgi brīvības atņemšanu uz četriem gadiem nosacīti ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem un brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Viņi spriedumu nebija pārsūdzējuši.

Šonedēļ pasludināto spriedumu vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada 9.decembrī, veicot operatīvus meklēšanas pasākumus, Jelgavas policija aizdomās par 16 gadus vecas meitenes izvarošanu un slepkavības mēģinājumu aizturēja kādu 1985.gadā dzimušu, agrāk tiesātu vīrieti. Viņš tika turēts aizdomās vēl par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, arī par 12.novembrī Jelgavā, Pasta ielā, notikušo, kur ugunsgrēkā gāja bojā kāda sieviete, kuras dzīvoklī pirms tam bija notikusi laupīšana.

2001.gadā Andrejs Žilovatihs tiesāts par smagu miesas bojājumu nodarīšanu un zādzību, un viņam piesprieda vienu gadu cietumā. Neilgi pēc atbrīvošanas jaunietis turpināja pārkāpt likumu.

2002.gada beigās un 2003.gada sākumā Jelgavā notika vairākas laupīšanas, kurās kā viens no vainīgajiem dominēja Žilovatihs. Likumsargi viņu aizturēja un aizdomās turētajam tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu, bet pēc dažiem mēnešiem atbrīvoja.

Pērnā gada 12.novembrī Jelgavas policija saņēma informāciju no ugunsdzēsējiem, ka kādā dzīvoklī Pasta ielā atrasts sievietes līķis. Eksperti secināja, ka mirusī pirms nosmakšanas dūmos tikusi sista un nodarīti smagi miesas bojājumi. Speciālisti konstatējuši, ka sieviete mirusi, nosmokot ugunsgrēkā un, visticamāk, pēc piekaušanas būtu varējusi izdzīvot, ja nebūtu atstāta bez palīdzības.

Pasta ielā noslepkavotā sieviete nodarbojusies ar zagtu mantu uzpirkšanu, kā arī par parādzīmēm aizdevusi naudu. Augļotāja bijusi ļoti uzmanīga un nevienu dzīvoklī nav laidusi. Žilovatihs šo sievieti pazinis jau kopš bērnības, kad abi dzīvojuši vienā mājā. Kopīgas iedzeršanas laikā viņš kādam paziņam piedāvājis iegūt naudu, un abi devušies pie augļotājas. Kad sieviete atvērusi durvis, viņš to iegrūda dzīvokļa koridorā un sāka sist.

Pēc tam pusdzīvo sievieti jaunieši ievilkuši istabā un ķērušies pie dzīvokļa pārmeklēšanas, taču Žilovatiha līdzdalībnieks to nav varējis izturēt un aizbēdzis. Miteklī nolaupīti daži desmiti latu un dažas zeltlietas, bet, lai slēptu nozieguma pēdas, tas aizdedzināts.

Izmeklējot šo lietu, policija aizturēja kādu vīrieti, kas vienā Jelgavas lombardā bija ieķīlājis mirušās sievietes gredzenus. To pārdevējs ar noziegumu nebija saistīts, taču zināja pietiekami par lietas apstākļiem un varēja atklāt slepkavībā iesaistītās personas. Vienu no viņiem aizturēja, taču Andrejs, kas bija šā nozieguma organizators, slēpās.

Tikmēr Žilovatihs pastrādāja jaunu noziegumu - izvaroja meiteni. Izmeklēšanā noskaidrojās, ka viņš saistīts ar vēl dažiem noziegumiem, par kuriem viņam vēlāk tika uzrādīta apsūdzība.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada 7.decembra vakarā ap plkst.21 Jelgavā uz ielas pie kādas 16 gadus vecas meitenes pienācis vīrietis un, piedraudot ar nazi, aizvedis uz vasarnīcu rajonu. Tur viņš uzlauzis vasarnīcas durvis, ievilcis meiteni ēkā un izvarojis.

Vasarnīcā viņš meiteni noturēja līdz 8.decembrim, kad ap pusdienas laiku viņu aizveda uz netālu esošo mežu un mēģināja noslepkavot. No viņa neatkarīgu iemeslu dēļ tas neizdevās. Meitene ar dzīvībai bīstamiem ievainojumiem - durtām brūcēm kaklā - tika ievietota slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!