Par aizdomās turamo aizvadītajā nedēļā atmaskotā naudas atmazgātāju grupējuma lietā atzīts kāds Valsts ieņēmumu dienesta (VID) galvenais nodokļu inspektors, otrdien preses konferencē žurnālistus informēja VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) direktors Jānis Kalugins.
Inspektoru, kurš strādājis VID reģionālajā nodaļā, tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgos nolūkos un neizpaužamu ziņu izpaušanā. Kalugins informēja, ka amatpersona no darba VID atbrīvota.

Tāpat grupējumā darbojies arī kāds bijušais VID darbinieks, kurš, iespējams, noziedzīgajā grupā pildījis grāmatveža funkcijas.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējuma centrā atradās divas personas, no kurām katra pārvaldīja savu īpašu tā dēvēto „bufera uzņēmumu" veidoto darījumu shēmu. Abas personas sadarbojās ar sev zināmiem juristiem un grāmatvežiem.

Sākotnēji, uzsākot shēmā iesaistīto personu un uzņēmumu darbības analīzi, VID uzskatīja, ka darbojas divas atsevišķas „naudas atmazgāšanas" grupas. Izmeklētāji jau pēc pirmajām atklātajām vērienīgajām PVN izkrāpšanas un „naudas atmazgāšanas" shēmām novēroja, ka organizētās grupas aizvien lielāku uzmanību pievērš izveidoto nelegālo shēmu pārstrukturēšanai tā, lai tās visādā ziņā izskatītos pēc legālas uzņēmējdarbības un nelikumību atklāšanas gadījumā neciestu visa shēma, bet gan atsevišķs tās atzars.

Turpinot izmeklēšanu, VID Finanšu policija konstatēja, ka šo abu, pēc sākotnējām ziņām it kā nesaistīto, shēmu darbību ne tikai saista kopīgi naudas kurjeri, kuri nodrošināja uz Igaunijas kredītiestāžu kontiem pārskaitīto līdzekļu nogādāšanu atpakaļ Latvijā skaidrā naudā, bet arī kāda persona, kura noziedzīgajās aprindās ir pazīstama ar iesauku Moldovāns.

Finanšu policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tieši šī persona ir grupējuma līderis, kurš koordinēja abu jau pieminēto personu un shēmu darbību, dodot norādījumus un piesaistot jaunus klientus.

Persona, kuru tur aizdomās kā vienas no abām shēmām pārzinātāju, ir iepriekš tiesāta par krāpšanu, dokumentu viltošanu un citiem noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā. Policija pieļauj, ka tieši ieslodzījuma vietā minētā persona iepazinās ar vēl vienu organizētās grupas dalībnieku, kurš šajā „naudas atmazgātāju" grupējumā izpildīja tā saucamā naudas kurjera lomu. Arī šī persona ir bijusi tiesāta par krāpšanu, zādzībām, laupīšanām un citiem noziedzīgiem nodarījumiem un izcieta sodu kopā ar jau pieminēto shēmas pārzini. Grupas līderis Moldovāns iepriekš tiesāts nav.

Gada laikā izmeklētāji cer kriminālprocesu nodos prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, otrdien prognozēja Kalugins.

Kopumā lietā ir veiktas 15 kratīšanas un šobrīd četrām personām piemērots aizdomās turētās personas statuss, vienai personai tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu.

Portāls „Delfi" jau rakstīja, ka aizvadītajā nedēļā par noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizēšanu septiņu miljonu latu apmērā aizturēts noziedzīgās grupas vadītājs ar iesauku Moldovāns.

Noziedzīgais grupējums nodarbojās ar pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanu un naudas atmazgāšanu. Pēc VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā esošās informācijas kopš 2008.gada sākuma legalizējušas noziedzīgā ceļā iegūtus līdzekļus vairāk kā septiņu miljonu latu apmērā.

Par konkrētā noziedzīgā grupējuma darbību VID Finanšu policijas pārvaldē 23.martā uzsākts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Šogad šis ir ceturtais noziedzīgais grupējums, kura darbību pārtraukuši VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!