Foto: DELFI

Diviem Rīgas pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), precīzāk – iecirkņa "Valdemārs" juristiem ar prokurora priekšrakstu par sodu piemērots 1000 latu naudas sods katram pērnvasar uzsāktajā lietā par komunālo parādu norakstīšanu, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne

Pakalne informē, ka Rīgas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurors pabeidzis kriminālprocesu pret divām personām par prettiesisku naudas pieprasīšanu un pieņemšanu, piemērojot priekšrakstu par sodu. Tas noticis otrdien, taču priekšraksts vēl nav stājies spēkā – tas notiks pēc desmit dienām, tāpēc oficiāli prokuratūra šo personu vārdus pagaidām neatklāj. Tomēr portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka tie ir bijušie namu pārvaldes "Valdemāra nami" juristi Zigurds Zorgevics un Kaspars Grunte-Krocāns.

Abām personām tika uzrādīta apsūdzība par to, ka viņi personu grupā izdarīja materiālu vērtību apzināti prettiesisku pieprasīšanu un pieņemšanu, būdami pašvaldības iestādes darbinieki, kuri nav valsts amatpersonas, par kādas darbības izdarīšanu labuma devēja interesēs, izmantojot savas pilnvaras. Nauda tika pieprasīta, lai nepamatoti tiktu dzēsta daļa no dzīvokļa parāda. Abas personas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja pēc pieprasītās naudas daļas 700 latu– saņemšanas.

Izvērtējot lietā savāktos pierādījumus, personu vainas atzīšanu un prettiesisko darbību nožēlošanu, prokurors nolēma piemērot priekšrakstu par sodu – katram naudas sodu piecu minimālo mēnešalgu, proti, 1000 latu apmērā.

Bijušo "Valdemāra namu", tagad RNP iecirkņa "Valdemārs" kontaktu sadaļa savulaik liecināja, ka tās Juridiskajā daļā strādāja trīs cilvēki – jurista palīdze, jurists Kaspars Grunte-Krocāns un juriskonsults Zigurds Zorgevics, kura pienākumos ietilpa tieši darbs ar parādniekiem.

RNP preses sekretārs Krists Leiškalns portālam "Delfi" iepriekš stāstīja, ka viens no aizdomās turētajiem joprojām ir atstādināts no amata, savukārt cits divus mēnešus pēc atstādināšanas izteica vēlmi tikt pārceltam uz citu iecirkni, kurā vairs nenodarbojas ar juridiskiem jautājumiem, bet gan ar "fizisku namu apsaimniekošanu" - viņš ir namu pārzinis. RNP abus atstādināja vēl pirms KNAB dotā uzdevuma to darīt, savukārt KNAB abiem noteicis trīs darbošanās aizliegumus - strādāt par juristiem, pildīt pienākumus, kas saistīti ar iepriekšējiem, kā arī strādāt iecirknī "Valdemārs", pastāstīja Leiškalns

Jau ziņots, ka saskaņā ar KNAB sniegto informāciju, namu pārvaldes juristi no kādas personas pieprasījuši 1500 latus par komunālo pakalpojumu parāda kārtošanu, prettiesiski norakstot noteiktu parāda daļu un par atlikušo daļu sastādot atmaksas grafiku pretēji pašvaldības uzņēmuma interesēm.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka pašvaldības uzņēmuma darbinieki rīkojušies pretēji uzņēmuma interesēm un amata aprakstā noteiktajam – vienojušies ar kādu personu par dzīvokļa parāda atmaksas veidu, kura spēkā stāšanās gadījumā pašvaldības uzņēmumam būtu nodarīti zaudējumi vairāk nekā 2700 lati. Ar prettiesiskajām darbībām labuma devēja interesēs Rīgas domes kapitālsabiedrības darbinieki grāvuši sabiedrības uzticību pašvaldības uzņēmumam, vēstīja KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!