Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa piektdien pārskatīs Vācijas autobūves koncerna "Daimler" kukuļošanas lietā aizturētā bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra padomnieka Leonarda Teņa drošības līdzekli.

Teni saistībā ar "Daimler" kukuļošanas lietu Rīgas Centra rajona tiesa pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma apcietināja pagājušajā nedēļā.

Kā ziņots, bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Tenis "Daimler" kukuļošanas lietā tika aizturēts 12.februāra vakarā Daugavpilī. Tajā nedēļas nogalē KNAB veica vairākas darbības minētajā kriminālprocesā, tai skaitā 11.februārī notika kratīšana RS telpās. 14.februārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Tenim kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Izmeklētāji konstatējuši, ka starpnieki nodošanai Rīgas pašvaldības amatpersonām saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro (3,02 miljonus latu), iepriekš informēja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Ieva Karlsberga.

Izmeklētāji sadarbojas ar Vācijas kolēģiem - Štutgartes prokuratūras un Bādenes-Virtembergas policijas amatpersonām, kas veic izmeklēšanu par rūpnīcas "Mercedes Benz" autobusu nozares bijušo darbinieku saistību ar kukuļdošanu ārvalstu amatpersonām.

Kriminālprocess ierosināts par to, ka "Daimler" meitasuzņēmuma "Evo Bus" amatpersonas laikā no 2002.gada jūlija līdz 2006.gada decembrim par 117 "Mercedes Benz" autobusu iegādes nodrošināšanu, izmantojot personu un firmu starpniecību, nepamatoti paaugstināja iepirkuma cenu un nelikumīgi ieguva līdzekļus kukuļu došanai valsts amatpersonām. Patlaban konstatēts, ka kukuļošanas starpnieki šim mērķim saņēmuši vairāk nekā 4,3 miljonus eiro.

Izmeklējamās darbības kriminālprocesā 2010.gada decembrī kvalificētas kā kukuļņemšana, starpniecība kukuļošanā, kukuļdošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Kriminālprocesa ietvaros veiktas vairākas izmeklēšanas darbības, tostarp kratīšanas Latvijā un ārvalstīs. Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs vairākas personas atzinis par aizdomās turētajām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!