Foto: Scanpix
Jelgavā kādu bijušo Valsts ģimnāzijas skolotāju apsūdz pedofīlijā, pagaidām apsūdzētā vārds netiek atklāts, svētdien vēsta LTV raidījums "de facto".

Bijušajam skolotājam uzrādīta apsūdzība saskaņā ar diviem nopietniem krimināllikuma pantiem – par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo un vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu ar mazgadīgo, vēsta raidījums.

Krimināllietu par kāda izbijušā skolotāja iespējamām noziedzīgām darbībām valsts policijai tikai šomēnes – 14.aprīlī nodevusi prokuratūrai.

Likums par šādu noziegumu izdarīšanu paredz bargu sodu, brīvības atņemšanu līdz pat 12 gadiem. Ne policija, ne arī prokuratūra pagaidām oficiālus komentārus nesniedz. Taču "de facto" rīcībā esošā informācija liecina, ka ģimnāzijas skolotājs policijas uzmanību izpelnījies 2009.gada nogalē – kad iesniegumus policijai uzrakstījušas vairākas mazgadīgas personas.

Neoficiālās sarunās skolotāja kolēģi atzinuši, ka aizdomām par vīrieša nosliecēm uz mazgadīgo pavešanu vajadzēja rasties jau gana sen, viņš nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un portālā "draugiem.lv" galerijās ne reizi vien publicējis attēlus, kuros redzami skolēni, kas pie viņa ciemojas dažādās svinībās. Vīrieša profils sociālās saziņas portālā gan vairs nav atrodams, viņš pats atrodas apcietinājumā, ziņo "de facto".

Tikmēr pašā skolā apgalvo, ka par notikušo nekas nav bijis zināms, oficiālas informācijas no policijas neesot un tā arī ne reizi neesot bijusi pašā skolā. Ģimnāzijas direktores vietniece izglītības darbā Līvija Rāte raidījumam vien sacīja, ka "skolotājs aizgāja no skolas 2009.gada augusta beigās un par viņa darbību mēs neesam informēti."  Rāte, kura par apsūdzībām bijušajam skolotājam uzzināja no "de facto", vien stāstīja, ka skolotājs bijis ļoti labs, viņa audzēkņiem bijuši ļoti labi rezultāti mācībās un panākumi olimpiādēs.

"de facto" rīcībā nonākusi informācija, ka notikušais ārpus skolas nav tik pozitīvs. Izmeklēšanas laikā iegūtas arī fotogrāfijas un videoieraksti, kas apliecinājuši izvirzītās apsūdzības. Iespējams, runa ir par vairākām epizodēm, tostarp par gadījumiem, kad ar šantāžas palīdzību mazgadīgi zēni piespiesti stāties dzimumsakaros. Pedofilijā apsūdzētais skolotājs gan savu vainu noliedzot un apgalvojot, ka pats esot cietušais.

Savukārt apsūdzētā skolotāja bijusī kolēģe un paziņa Kristīne Pugeja gan netic izvirzītājām apsūdzībām. Skolotājs bijis ļoti inteliģents un viņasprāt, notikušajam ir vairākas puses – viņasprāt, skolotājs sapinies ar neīsto kompāniju. "Man ir grūti tam noticēt un es godīgi sakot nevaru viennozīmīgi pateikt, kur tur ir patiesībā, jo ir tāds sociālais tīkls kā "draugiem.lv", kamēr viņš šajā tīklā bija, viņam bija profils, spriežot pēc tiem fotouzņēmumiem, kas bija pieejami galerijā, nu es neteiktu, ka tur bija kaut kas tāds, kas vedinātu domāt par tādu iznākumu. Tur bija izklaide, tur bija atpūta kopā ar jauniešiem, bet man nelikās, ka tur ir saskatāms kaut kas tāds, kas ir noziegums," sacīja apsūdzētā paziņa. Viņa arī uzskata, ka šis gadījums nav vērtējams viennozīmīgi un it kā cietušie jaunieši iespējams arī nav bez vainas. "Spriežot pēc tām bildēm, nu jautri jaunieši, tādi kuri ir gatavi uz visu, kuri ir gatavi izklaidēties, alkohols, pīpēt. Visas tās lietas," Pugeja atzina raidījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!