Aizvadītajā gadā pieaudzis atklāto narkotiku kontrabandas gadījumu skaits, turklāt tie ir līdz šim apjomīgākie atklātie narkotiku kontrabandas gadījumi muitas vēsturē, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.
Muitas darbinieki pērn atklāja muitas vēsturē lielāko daudzumu – vairāk nekā deviņus kilogramus (9002 grami) efedrīna, kas bija paslēpts no Bulgārijas ievestā kravā ar apģērbiem un apaviem, tostarp arī kontrafaktām precēm.

Pērn tika atklāta arī lielākā extasy tablešu krava – gandrīz četri kilogrami (3 989,5088 grami). Muitas kontroles gaitā to atklāja robežkontroles punktā "Grenctāle" kāda pasažiera bagāžā maršruta autobusā Londona – Antverpene – Rīga.

Kopā aizvadītājā gadā VID pārstāvji izņēmuši:

1) 9002 gramus psihotropo vielu "efedrin";

2) 3991,58 gramus narkotisko vielu "ecstasy" (aptuvenā vērtība Ls 69 376);

3) 1044,1 gramus metamfetamīna (aptuvenā vērtība Ls 10 441);

4) 5435 gramus magoņu salmu (aptuvenā vērtība Ls 800);

5) 51,15 gramus amfetamīna (aptuvenā vērtība Ls 512);

6) 116,4 gramus kokaīna (aptuvenā vērtība Ls 5 820);

7) 12,5 gramus psihotropās vielas "Fenazepam";

8) 34,9 gramus hašiša;

9) 13,4 gramus marihuānas (aptuvenā vērtība Ls 80,46);

10) 19,2 gramus psihotropās vielas "kodeīns";

11) 24 gramus psihotropās vielas "fenobarbitāls".

Kopumā pērn VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākti 23 kriminālprocesi par narkotisko un psihotropo vielu kontrabandu, kas ir par 16 vairāk nekā 2004.gadā. Kriminālvajāšanu ierosināts uzsākt 17 kriminālprocesos par narkotisko vai psihotropo vielu kontrabandu.

Savukārt organizētās noziedzības apkarošanas jomā 2005.gadā VID muitas iestādes pārtrauca vai būtiski traucēja septiņu grupējumu darbību. To rīcība galvenokārt bija saistīta ar narkotisko vielu, kā arī cigarešu, tabakas kontrabandu un cigarešu ražošanu. Noziedzīgajām grupām izņemto preču vērtība naudas izteiksmē ir 1 535 000 latu.

Aizvadītā gada martā VID Muitas kriminālpārvalde sadarbībā ar Valsts policijas darbiniekiem Gulbenes rajona nomaļā privātmājā atklāja laboratoriju, kur tika ražota sintētiskā narkotiskā viela – metadons (heroīna aizvietotājs). Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes rīcībā esošās informācijas laboratorija darbojās četras reizes gadā, vienā sagatavojot aptuveni pusotru kilogramu narkotisko vielu. Metadons galvenokārt tika realizēts Krievijā, Vācijā un citur Eiropā.

Aprīlī VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki sadarbībā ar Rīgas pilsētas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes darbiniekiem likvidēja narkotisko vielu kontrabandas kanāla darbību no Rietumeiropas valstīm uz Latviju. Sadarbības rezultātā tika izņemtas narkotiskās vielas MDMA „ecstasy” 17 248 tabletes ar kopējo svaru 3 989,5088 grami un aizturēts narkokurjers, kurš pats arī organizēja narkotisko vielu izplatīšanu.

Oktobrī un novembrī VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki sadarbībā ar Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes un Lietuvas Kriminālpolicijas darbiniekiem pārtrauca divu narkotisko vielu kontrabandas kanālu darbību no Lietuvas. Vienā gadījumā tika izņemts lielākais metamfetamīna daudzums muitas vēsturē, aizturot arī narkokurjeru un izplatītāju. Otrā gadījumā tika izņemti 51,15 grami amfetamīna un aizturēts narkokurjers, kurš pats arī organizēja narkotisko vielu izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!