Foto: Valsts policija
Par narkotisko vielu transportēšanu, izgatavošanu, realizāciju vai glabāšanu pagājušajā gadā ārvalstīs aizturēti 29 Latvijas valstspiederīgie, kas ir par 61% mazāk nekā gadu iepriekš, kad par šādiem noziegumiem ārzemēs tika aizturēti 75 Latvijas valstspiederīgie.

Vienlaikus pērn ir palielinājies ārvalstīs aizturētajiem Latvijas valstspiederīgajiem izņemto narkotisko vielu apjoms, ceturtdien preses konferencē pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis. Viņš gan atzīmēja, ka minētā statistika var būt nepilnīga, jo ne visos gadījumos ārvalstu iestādēm ir pienākums paziņot Latvijai par Latvijas valstspiederīgā aizturēšanu.

Valstis, kurās tiek aizturēti narkokurjeri no Latvijas, ir visdažādākās. Patlaban visvairāk narkokurjeru no Latvijas sēž Peru cietumos. Daudz Latvijas valstspiederīgo šādos noziegumos tiek pieķerti arī Krievijā, informēja ĀM valsts sekretārs.

Teikmanis pastāstīja, ka "vidējais" Latvijas narkokurjers ir 29 gadus vecs, bez pastāvīgiem ienākumiem un no maznodrošinātas ģimenes, turklāt viņam pašam ir tieksme lietot narkotiskās vielas. Daudzos gadījumos ārzemēs aizturētie narkokurjeri no Latvijas nav iepriekš sodīti.

Teikmanis aicināja Latvijas iedzīvotājus nepakļauties vieglas peļņas kārdinājumam un nekļūt par narkokurjeriem, jo par šo kļūdu var nākties maksāt visu atlikušo mūžu. Ar toleranci pret narkotiku noziegumiem neizturas nevienā pasaules malā, bet dažās valstīs par to var sodīt pat ar nāvi.

2012.gadā ārvalstīs kopumā par dažādiem likumpārkāpumiem un noziegumiem aizturēti 230 Latvijas valstspiederīgie, kas ir par aptuveni 15% mazāk nekā gadu iepriekš. ĀM valsts sekretārs sacīja, ka šī tendence ir priecējoša, vienīgi viņš kārtējo reizi uzsvēra, ka faktiskais ārzemēs aizturēto Latvijas valstspiederīgo skaits ik gadu ir lielāks, jo Latvijas iestādēm netiek paziņots par visiem gadījumiem.

Visvairāk cilvēku no Latvijas - 39 - pērn aizturēti Krievijā, 36 Latvijas valstspiederīgie aizturēti Vācijā, bet "topa" trijnieku noslēdz Spānija, kurā pagājušajā gadā aizturēti 19 Latvijas valstspiederīgie, liecina ĀM apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!