Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākts kriminālprocess par nedeklarētas un, iespējams, noziedzīgi iegūtas skaidras naudas – 90 100 ASV dolāru – pārvietošanu pāri Latvijas robežai, portālu "Delfi" informēja VID.

Janvārī sadarbībā ar Valsts robežsardzi un VID Muitas pārvaldi veikta vilciena Maskava - Rīga pasažiera muitas kontrole.

Kontrole veikta, pamatojoties uz riska informāciju par iespējamu skaidras naudas, ko, šķērsojot Latvijas robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā, nedeklarēšanu un par iespējamu noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu lielā apmērā.

Pārbaudēs konstatēts, ka 1980. gadā dzimuša Krievijas pilsoņa, kuram ir Latvijas uzturēšanās atļauja, rokas bagāžā atrodas 90 100 ASV dolāri skaidrā naudā.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 195.2 panta 2. daļas un Krimināllikuma 195. panta 3. daļas. Par izvairīšanos no liela apmēra skaidras naudas deklarēšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Izmeklēšanas interesēs papildu informāciju VID nesniedz.

2019. gadā VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldē sākti 47 kriminālprocesi par skaidras naudas nedeklarēšanu vai nepatiesu deklarēšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!