Rīgas apgabaltiesā pirmdien nolasīja spriedumu lietā par uzņēmēja Josifa Bermana nolaupīšanu un slepkavību, kurā apsūdzēti seši vīrieši, un nozieguma organizēšanā apsūdzētajam Andrim Krumovičam cietumā būs jāpavada 20 gadi. Lielus cietumsodus saņēmuši arī uzņēmēja sevišķi cietsirdīgā slepkavībā apsūdzētie dvīņubrāļi Uldis un Jānis Suharevski, kuriem piespriests desmit gadu cietumsods.
Mazāki sodi piespriesti trim vīriešiem, kas uzņēmēju nolaupīja, bet nepiedalījās viņa slepkavībā. Andrejam Ziemelim piespriesti 1,5 gadi cietumā, un viņu apcietināja tiesas zālē. Viņam piespriestajā termiņā iekļauts arī iepriekš citā lietā neizciestais sods. Savukārt Vladimiram Tenam un Andrejam Jegorovam piespriests 1 gads nosacīta soda ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Tiesa par pamatotu un pierādītu atzina apsūdzības par Bermana slepkavību tiesājamajiem, bet viņa nolaupīšanā vainotajiem mainīja apsūdzības kvalifikāciju pret tādu, kas paredz mazāku sodu. Prokurors Sergejs Petruhno pēc tiesas sēdes par spriedumu izteicās atzinīgi un sacīja, ka esot "visumā apmierināts". Savukārt advokāti pēc sprieduma atturējās no komentāriem.

Prokurors Sergejs Petruhno tiesu debatēs nozieguma organizēšanā apsūdzētajam Krumovičam pieprasīja piespriest mūža ieslodzījumu, bet pārējiem šajā lietā tiesājamajiem, viņaprāt, cietumā jāpavada no četriem līdz 15 gadiem. Apsūdzība uzskatīja, ka Andris Krumovičs organizējis noziegumu mantkārīgu nolūku dēļ saistībā ar īpašumiem Ventspilī, kuri viņam piederēja kopā ar Bermanu. Savu vainu uzrādītajās apsūdzībās atzina vienīgi Jegorovs, bet pārējie norādīja, ka viņu mērķis nav bijis uzņēmēju nogalināt.

Uzņēmēju Bermanu nogalināja 1999.gada septembra beigās. Apsūdzība uzskatīja, ka slepkavību organizējis Krumovičs, kurš vēlējies iegūt Bermana pārvaldītos īpašumus Ventspilī, to vidū arī zemi ostā. Bermans Ventspilī pārvaldīja vairākus namīpašumus, ko viņa dēls kopā ar Agri Cauni bija mantojis no Caunes vecākiem. Caunes īpašumu bija pārņēmis Krumovičs, un, tā kā pārsvarā visi īpašumi bija jādala ar Bermanu, viņš nolēmis no tā atbrīvoties.

Viņš par 1000 ASV dolāriem nolīdzis Ziemeli, Jegorovu un Tenu, lai tie nolaupa Bermanu un nogādā kādā dārza mājiņā Dārziņos. Pēc tam kopā ar brāļiem Suharevskiem Bermans sasiets un nogādāts uz citu māju Daugmales pagastā, kur pavadījis vienu nakti.

Nākamajā dienā 30.septembrī Suharevski kopā ar Krumoviču netālu esošajā mežā izrakuši kapu un tajā iegrūduši sasieto uzņēmēju, aplējuši ar degvielu un dzīvu sadedzinājuši. Krumovičs tiesā stāstīja savu versiju, ka Bermans nolaupīts "viņa paša interesēs", lai atrisinātu kādu viņa izraisītu konfliktu par universālveikala Ventspilī iznomāšanu. Vainīgie Bermanu neesot plānojuši nogalināt. Bermans bija slavens ar Ventspils mēra Aivara Lemberga kritizēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!