Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts darba inspekcijai (VDI) ir aizdomas, ka nepilngadīgā meitene, kura malšanas mašīnā pirms dažām dienām zaudēja vairākus kreisās rokas pirkstus, ir nelikumīgi nodarbināta konditorejas uzņēmumā Rīgā, portālam "Delfi" sacīja inspekcijā. VDI notikušo izmeklēs.

Aizvakar konditorijas uzņēmumā Rīgā nepilngadīga meitene, šobrīd vēl neskaidros apstākļos, zaudējusi kreisās rokas vairākus pirkstus pēc tam, kad bija darbojusies pie uzņēmumā esošās malšanas iekārtas.

Sākotnēji sniegtā informācija liecināja, ka nepilngadīga meitene it kā konditorijas uzņēmumā Rīgā apciemojusi savu radinieci, bet VDI ir aizdomas, ka meitene uzņēmumā nodarbināta nelegāli.

Trešdien, kad inspektori viesojās uzņēmumā, viņiem radās aizdomas arī par vairāku citu personu nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma, tādēļ papildus nelaimes gadījuma izmeklēšanai VDI sākusi arī administratīvo lietvedību par, iespējams, vēl trīs cilvēku nelegālu nostrādināšanu.

VDI atgādina – ja nelaimes gadījumā darbā cieš persona, ar kuru nav noslēgts rakstveida darba līgums, tiek liegtas valsts nodrošinātās sociālās garantijas.

Tādēļ VDI aicina vecākus nepieļaut bērnu nodarbināšanu bez rakstveida darba līguma, kā arī pārliecināties, ka viņu bērni tiek nodarbināti atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem drošās un veselībai nekaitīgās darbavietās.

Darba devējam ir pienākums pirms rakstveida darba līguma noslēgšanas informēt vienu no bērna vai pusaudža vecākiem par darba vides riska novērtējumu un darba aizsardzības pasākumiem attiecīgajā darbavietā.

Savukārt darba devējiem VDI atgādina - uzņēmuma teritorijā nedrīkst atrasties nepiederošas personas, kas nav apmācītas darba aizsardzības jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!