Latvija Jūras vides pārvalde pastāvēšanas laikā pirmo reizi lūgusi prokuratūru ierosināt krimināllietu par jūras piesārņošanu. Pārvalde uzskata, ka krimināllieta ierosināma par decembrī notikušo gandrīz 10 tonnu dīzeļdegvielas noplūdi Rīgas brīvostas akvatorijā no Belizas kuģa "Aquarius", kā arī par neziņošanu.
Pārvaldē paskaidroja, ka tā nosūtījusi piesārņojuma lietas materiālus Specializētajai vairāku nozaru prokuratūrai un lūgusi ierosināt krimināllietu par jūras piesārņošanu ar bīstamām vielām, ja radīts būtisks kaitējums videi, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem vai naudas sodu līdz 120 minimālajām algām, kā arī par neziņošanu par piesārņojumu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai naudas sodu līdz 50 minimālajām algām.

Ģenerālprokuratūras preses centrā pavēstīja, ka Specializētā vairāku nozaru prokuratūra ir saņēmusi lūgumu ierosināt krimināllietu un tuvāko divu dienu laikā lems par lietas ierosināšanu.

Jūras vides pārvalde norāda, ka tankkuģa amatpersonas likumos noteiktajā kārtībā neziņoja par ūdeņu piesārņošanu, kuģa operators SIA "Akvašips" neatzina atbildību par dīzeļdegvielas noplūdi no tankkuģa.

Par 9,6 tonnu dīzeļdegvielas noplūdi Belizes kuģa "Aquarius" operatoram SIA "Akvašips" aprēķināja 923 328 latus lielu dabas resursu nodokli. Tā ir lielākā Jūra vides pārvaldes aprēķinātā dabas resursu nodokļa summa.

Īsi pirms Ziemassvētkiem "BLB Baltijas termināls" darbinieki ziņoja pārvaldei par naftas produktu noplūdi ostas akvatorijā pie piestātnes JM-27, un pārvaldes inspektori notikuma vietā konstatēja pie Belizas tankkuģa "Aquarius" kreisā borta naftas produktu plankumus aptuveni 200 kvadrātmetru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!