Foto: Valsts policija

Valsts policija jau 3. septembrī aizturējusi nepilngadīgo jaunieti, kurš turēts aizdomās par 14 gadus veca pusaudža piekaušanu un aplaupīšanu Sarkandaugavā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Likumsargi norāda, ka pret aizturēto personu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 176. panta 1. daļas par laupīšanu. Policijā skaidro, ka sākotnēji informācija saņemta par laupīšanu, pielietojot vardarbību, tāpēc attiecīgi sākts kriminālprocess pēc atbilstošā panta. Patlaban notiek aktīva pirmstiesas izmeklēšana un, iespējams, pantu pārkvalificēs. Policija skaidro apstākļus un iesaistītās personas.

Valsts policija 4. septembrī sabiedrību informēja, ka pirmajā skolas dienā, 2. septembrī, Rīgā reģistrēti divi atsevišķi skolēnu aplaupīšanas gadījumi.

Proti, Sarkandaugavā pirmdienas, 2. septembra, pēcpusdienā kāds 14 gadus vecs pusaudzis devies no pirmās skolas dienas svinīgā pasākuma. Pie viņa pienākuši trīs citi jaunieši un viens no viņiem skolēnu piekāvis un pēc tam nolaupījis cietušajam somu un "Samsung" mobilo telefonu. Notikuma vietā ieradies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, kas bērnu nogādājis ārstniecības iestādē, kā arī Rīgas pašvaldības policija.

Pašvaldības policisti noskaidrojuši iesaistīto skolēnu pazīmes un palīdzējuši Valsts policijas Rīgas Ziemeļu iecirkņa policistiem viņus apzināt. Likumsargi noskaidrojuši, ka uzbrucējs ir 14 gadus vecs pusaudzis, kurš jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā par dažādiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Valsts policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka atbilstoši sākotnējiem apstākļiem aizturētajam jaunietim kā drošības līdzekļi piemērota policijas uzraudzība un aizliegums tuvoties cietušajai personai. Vienlaikus policija uzsver, ka drošības līdzekļi var tikt mainīti, ja aizdomās turētā persona kādu no tiem pārkāpj.

Kriminālprocesa likums paredz deviņus dažādus drošības līdzekļus. Nepilngadīgajiem iespējami papildu divi drošības līdzekļi – nodošanu vecāku vai aizbildņu pārraudzībā, ievietošanu sociālās korekcijas izglītības iestādē. Apcietinājums nozīmē personas brīvības ierobežošanu un ir bargākais drošības līdzeklis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus piemēro procesa virzītājs, bet apcietinājumu vai mājas arestu piemērot var tikai izmeklēšanas tiesnesis. Apcietinājums ar izmeklēšanas tiesneša vai tiesas lēmumu var tikt piemērots aizdomās turētajam, ja procesa virzītājs ir lūdzis tiesu izvērtēt apcietinājuma piemērošanu un sniedzis pierādījumus, ka apcietināšanai ir pamats.

Kriminālprocesa likums arī nosaka, ka nepilngadīgajam apcietinājumu piemēro tikai kā galējas nepieciešamības līdzekli, izvērtējot citu drošības līdzekļu piemērošanu. Izvēloties nepilngadīgajam drošības līdzekli, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, ņem vērā arī nepilngadīgā vecumu un iespējamos riskus attiecībā uz nepilngadīgā fizisko, garīgo un sociālo attīstību, kā arī spēju iekļauties sabiedrībā.

Par laupīšanu likumā paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Līdzīgs noziegums 2. septembrī izdarīts Vecmīlgrāvī, kur uz ielas bija uzbrukts 17 gadus vecam jaunietim. Proti, apdzīvotā vietā pie minētā jaunieša pienācis pusaudzis un, pieliekot pie kakla nazi un izsakot draudus, nolaupījis mugursomu un "iPhone 6" mobilo telefonu. Aculiecinieki uz notikuma vietu izsaukuši Valsts policiju.

Rīgas Ziemeļu iecirkņa policisti sadarbībā ar kolēģiem no Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes noskaidroja, ka laupīšanu, visticamāk, izdarījis 13 gadus vecs pusaudzis. Par notikušo tika paziņots bērna vecākiem un viņš nogādāts policijas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai.

Lai gan šis pusaudzis vēl nav sasniedzis vecumu, no kura iestājas kriminālatbildība, tas nebūt nenozīmē, ka notikušais paliks bez sekām, skaidro policijā. Materiāls nosūtīts nepilngadīgo lietu inspektoriem un tiks lemts par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu mazgadīgajam. Tāpat informācija par noziegumus izdarījušajām personām tiek ievadīta datu bāzēs, un tur tā saglabājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!