Balvu rajona mežsargu Egīlu Barkānu, kuru apsūdzēja divu policistu nošaušanā un vēl divu ievainošanā un kuram prokurors prasīja piespriest 20 gadu cietumsodu, Latgales apgabaltiesa piektdien atbrīvoja tiesas zālē pierādījumu trūkuma dēļ.
Tiesa atzina, ka notikušajā vainojami paši policisti, jo pārsnieguši savas pilnvaras, turklāt viņu rīcība bijusi neprofesionāla.

BNS jau vēstīja, ka apšaude Balvu rajona Lazdukalna pagasta Barkānu ģimenes mājās notika pērnā gada 10.maijā, kad mežsargs un zemessargs Barkāns nošāva divus un ievainoja divus policijas darbiniekus.

Tā sākās, kad policijas darbinieki ieradās Barkānu mājās, lai pārbaudītu informāciju par nelegālu alkohola tirgošanu. Vēlāk noskaidrojās, ka policijas darbinieki notikuma vietā ieradušies nelikumīgi, turklāt pēc kādas personas sniegtās informācijas, ar kuru Barkānam bijušas nesaskaņas.

Pēc traģēdijas veiktajās Iekšlietu ministrijas pārbaudēs atklājās, ka Barkānu mājās alkohols nav atradies.

Izvērtējot situāciju, tiesa konstatēja, ka notikuma brīdī Barkāns atradās nepieciešamas aizstāvēšanās situācijā, tuklāt, ja dzīvesvietā iebrūk personu grupa, ir atļauts pielietot jebkurus aizstāvēšanās līdzekļus.

Spriedumā tika norādīts, ka prokuratūra šo lietu izvērtējusi vienpusīgi un nav ņēmusi vērā mežsarga Barkāna un policijas darbinieku nesaskaņas, kas radušās pirms diviem gadiem, kad Barkāns vienam no policistu tuviniekiem sastādījis administratīvo protokolu par nelikumīgu meža cirti un piedzinis naudas sodu vairāk nekā 300 latu apjomā.

Nesaskaņu dēļ policisti tīši centušies atrast Barkāna mājā pierādījumus par nelikumīgu darbību - šoreiz par nelegālu spirta tirgošanu un ieroča turēšanu.

Savu vainu tiesas laikā Barkāns noliedza un piebilda, ka neesot gribējis kādu nogalināt. Turklāt pēc šaušanas Barkāns pats izsaucis ātro palīdzību, arī policiju un paziņojis, ka pats sašāvis cilvēkus. Minētie izsaukumi bija reģistrēti iestāžu dežūru žurnālos.

Tiesnese Ilga Zalužinska spriedumā pasludināja, ka Barkāns tiek atbrīvots arī no cietušo civilprasībām par 510, 60 un 70 latu piedziņu.

Barkāns pēc attaisnojošā sprieduma nolasīšanas nemitīgi smaidīja. Viņš BNS par notikušo pauda gandarījumu un sacīja, ka pirmais ko darīs - atgriezīsies mājās.

Uz BNS jautājumu, vai līdzīgā situācijā viņš rīkotos tāpat, Barkāns atbildēja, ka vispirms par to ļoti padomātu.

Barkāns dzimis 1974.gadā Balvos, ieguvis vidējo speciālo izglītību, strādā par mežsargu, ir zemessargs, dzīvo ģimenē kopā ar vecākiem un jaunāko brāli, nav precējies.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!