Foto: LETA
Ar bijušo Saeimas deputātu un Nacionālās drošības komisijas vadītāju Dzintaru Jaundžekaru saistītās operatīvās informācijas nopludināšanas lietā iesaistītā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece, iespējams, ir KNAB speciāliste Zanda L., kura tiek uzskatīta par vienu no biroja priekšnieka pienākumu izpildītājai Jutai Strīķei īpaši pietuvinātām personām - bijušo kolēģu raksturojumā pat par draudzeni, vēsta portāls "pietiek.com", atsaucoties uz vairākiem neatkarīgiem avotiem.

Avoti prokuratūrā portālam "pietiek.com" atklājuši – uzmanību pievērsis fakts, ka Zanda L. birojā tikusi uzskatīta par Strīķes uzticības personu, kura KNAB nonākusi pēc viņas rekomendācijas. Abas iepriekš strādājušas Drošības policijā un no bijušo kolēģu puses tiek raksturotas kā tuvas draudzenes.

"Zanda strādāja Drošības policijā, bija Strīķes labākā draudzene. Pēc tam Strīķe viņu "pa blatu" savāca uz KNAB, lai gan, cik atceros, Zandai toreiz nebija vajadzīgās izglītības," portālam "pietiek.com" atklājis kāds avots drošības struktūrās. Tādēļ Zandas L. pieķeršana informācijas nopludināšanā ne tikai bijusi smags personisks trieciens Strīķei, bet arī var saļodzīt viņas pozīcijas birojā.

KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs portālam "Delfi" vēlāk gan norādīja, ka "interneta vietnē "www.pietiek.com" publiskotas nepatiesas ziņas saistībā ar publikācijā minēto bijušo KNAB darbinieci Zandu L.".

"KNAB rīcībā esošie dokumenti apliecina, ka konkrētā persona nekad nav strādājusi Drošības policijā un darbā birojā tika pieņemta 2003.gada aprīlī, proti, piecus mēnešus pirms tam, kad darbu birojā uzsāka pašreizējā KNAB priekšnieka pienākumu izpildītāja, priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos Juta Strīķe (2003.gada septembrī)," norādīja Vitenburgs.

KNAB pārstāvis arī uzsvēra, ka, pieņemot konkrēto personu darbā KNAB, tā ir atbildusi likumā noteiktajām prasībām un tai bija augstākā izglītība.

Kā vēsta portāls "pietiek.com", pirms trim gadiem Zanda L. bijusi ierauta skandālā, kas lika apšaubīt viņas atbilstību amatam, tomēr KNAB vadība darbinieci piesegusi, paziņojot, ka neredz pamatu dienesta pārbaudes uzsākšanai. Skandālā bijis iesaistīts arī Zandas L. otrais vīrs, kurš nu tā dēvētajā Jaundžeikara lietā figurē kā persona, caur kuru ekspolitiķis varētu būt saņēmis valsts noslēpumu saturošu operatīvo informāciju. Par Zandu L. tolaik izskanēja informācija, ka viņas vīrs - uzņēmējs bijis iesaistīts nodokļu izkrāpšanas shēmā un mēģinājis izmantot dzīvesbiedres amatu savā labā.

Portāls "Delfi" 2008. gada nogalē vēstīja par LTV raidījuma "De facto" ziņoto, ka KNAB darbinieces Zandas Liniņas vīrs ir iesaistīts krāpnieciskās shēmās ar nodokļiem.

Toreiz tikusi ierosināta krimināllieta pret personu grupu, kas ievedusi Latvijā automašīnas no ASV un, lai būtu jāmaksā mazāka ievedmuita, nomontējusi ievedamajiem transportlīdzekļiem atsevišķas detaļas. Tas devis iespēju uzdot automobiļus par bojātiem un tāpēc mazāk vērtīgiem.

Viens no cilvēkiem, kurš kā šajā importa shēmā iesaistīta persona ticis uzaicināts uz nopratināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldē, ir bijis minētās KNAB darbinieces vīrs Austris Liniņš. Ierodoties, viņš VID darbiniekiem uzrādījis KNAB darbinieka žetonu, taču vēlāk izrādījies, ka tas patiesībā piederējis viņa sievai.

KNAB preses sekretārs Andris Vitenburgs toreiz, atsaucoties uz biroja darba specifiku, neatklāja, vai kāds no Liniņu laulātā pāra ir KNAB darbinieks un saskaņā ar "De facto" sniegtajām ziņām, VID par šo notikumu tika informējis gan ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, gan premjerministru Ivaru Godmani.

Portāls "Delfi" pārliecinājās: VID valsts amatpersonu deklarāciju datubāzē pieejamā informācija liecina, ka Zanda Liniņa no 2003.gada aprīļa strādāja KNAB par speciālisti, bet, sniedzot deklarāciju par 2005.gadu, uzrādīja galvenās speciālistes amatu. Pēdējā pieejamā viņas deklarācija iesniegta par 2007.gadu, tomēr viņa nav sniegusi deklarāciju, atstājot amatu, savukārt operatīvie darbinieki VID publiskajā datubāzē neparādās. Līdz 2005.gadam Liniņa kā vīru norādījusi Ēvaldu Karitonu, bet vēlāk dzīvesbiedra vārds deklarācijās neparādās.

Pašlaik KNAB oficiāli nevēlas apstiprināt pat to, vai šāda darbiniece birojā vispār ir strādājusi, vai viņa KNAB strādā vēl pašlaik, kādu amatu ir ieņēmusi, bet, ja vairs nestrādā, kad un kādu iemeslu dēļ beigusi savas darba gaitas birojā, vēsta "pietiek.com".

KNAB oficiālā atbilde uz portāla "pietiek.com" jautājumiem bija šāda: "Atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai KNAB nav tiesīgs atklāt informāciju par visiem iestādes darbiniekiem, jo sakarā ar iestādes darbības specifiku (..) [tas] satur arī ierobežotas pieejamības informāciju.

(..) Informācija par iestādes darbiniekiem, kuri ir saistīti ar operatīvās darbības pasākumiem un speciālajām izmeklēšanas darbībām, (..) ir atzīta par ierobežotas pieejamības informāciju un tā nav publiski pieejama.

Ar publiski pieejamo informāciju par visiem KNAB darbiniekiem var iepazīties sadaļā par budžetu (...). Publiskojamajā biroja amatpersonu sarakstā šāda persona nav un arī nav bijusi ietverta."

Portāls gan norāda, ka vēl pirms dažiem gadiem Zanda L. ir iesniegusi amatpersonas deklarāciju kā KNAB darbiniece un šī deklarācija ir bijusi publiski pieejama.

Kā ziņots, TV3 raidījums "Nekā personīga" svētdien vēstīja: Jaundžeikars, kurš patlaban atrodas apcietinājumā saistībā ar valsts noslēpuma izpaušanas lietu, slepeno informāciju no KNAB darbinieces esot pircis par naudu.

Raidījums vēstīja, ka kopumā Jaundžeikara lietā esot trīs aizdomās turētie, jo bijušais ministrs un KNAB amatpersona izmantojuši starpnieku. Saskaņā ar "Nekā personīga" rīcībā esošo informāciju, KNAB darbiniece strādājusi operatīvo pasākumu nodaļā un viņas kompetencē ietilpa tehniskie jautājumi, sarunu šifrēšana un līdzīgas darbības. Viņa birojā sāka strādāt vairākus gadus pirms KNAB vadība tika uzticēta Normundam Vilnītim.

Viņa ar Jaundžeikaru nesatikās un arī nesazvanījās. Arī eksministra advokāts Pāvels Rebenoks uzsver, ka Jaundžeikars KNAB darbinieci vispār nepazīst. Taču Jaundžeikara labs paziņa ir KNAB darbinieces radinieks, kurš bijis starpnieks informācijas piegādē. Advokāts ne apstiprina, ne noliedz, ka Jaundžeikars pazīst trešo aizdomās turēto šajā lietā. Jaundžeikaram netiekot inkriminēta paša noslēpuma izpaušana, bet gan uzkūdīšana. Kūdīšanas galvenais ierocis esot bijusi nauda, vēstīja raidījums.

Savukārt Strīķe svētdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "De facto" atzina, ka kriminālprocesā, kura ietvaros šobrīd apcietinājumā atrodas Jaundžeikars, iesaistīta arī kāda KNAB amatpersona, taču šī persona birojā vairs nestrādājot.

"Es nenoliegšu, ka šajā kriminālprocesā figurē nu jau bijusī KNAB amatpersona, mēs esam reaģējuši tiklīdz mums bija pietiekamas ziņas un fakti. Par iesaistītām personām, statusiem, pašlaik mēs neesam tiesīgi runāt, jo procesu virza prokurors," raidījumam sacīja Strīķe.

Viņa gan bija izvairīga atbildēs par šo amatpersonu, proti, ne sniedza informāciju, kādas ziņas tai bija pieejamas, cik sen tā birojā vairs nestrādā un kādā līmeņa darbinieks tas bija. Strīķe vien sacīja, ka "birojs ļoti rūpīgi seko jebkuriem gadījumiem vai jebkuriem faktiem, kas varētu liecināt par nesankcionētu izpaušanu, un šī amatpersona jau kādu laiku šeit nestrādā, bet sīkāk es nedrīkstētu precizēt izmeklēšanas interesēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!