Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde 16.novembrī pabeigusi pirmstiesas izmeklēšanu un lūgusi sākt kriminālvajāšanu pret diviem Latvijas iedzīvotājiem par 208 459 latu vērtu lapsādu kontrabandu.

Kā pavēstīja VID Komunikācijas daļā, kriminālprocess tika sākts šā gada 2.jūlijā pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas - par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā. Par to draud brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, piespiedu darbs vai naudassods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocess tika sākts pret diviem Latvijas iedzīvotājiem par to, ka viņi no muitas noliktavas Rīgā bez muitas iestāžu atļaujas nelikumīgi izveda lapsādas.

Krievijas uzņēmumam piederošās lapsādas minētajā muitas noliktavā tika ievestas ar tranzīta deklarācijām no Somijas un Igaunijas. Daļa lapsādu likumīgi tika izvesta uz Vāciju, bet daļa - nelikumīgi uz Igauniju, kur prece bez pavaddokumentiem tika realizēta.

Aizdomās turētās personas Latvijas muitniekiem mēģināja pierādīt, ka lapsādas izvestas uz Lietuvu, iesniedzot tranzīta deklarāciju. Veicot pirmstiesas izmeklēšanu, tika atklāts, ka krava Lietuvas muitas noliktavā nav saņemta. Pēc VID Muitas kriminalpārvaldes speciālistu iegūtās informācijas, nelikumīgo darbību organizators mēģināja panākt vienošanos ar Lietuvas muitas noliktavas vadošu amatpersonu par fiktīvu tranzīta deklarācijas noslēgšanu. Kad tas neizdevās, minētā persona centās pierunāt kādu kravas automašīnas vadītāju aizbraukt ar viņa uzņēmumam piederošu automašīnu uz Lietuvu, kur to aizdedzināt, tādējādi radot iespaidu, ka lapsādu krava sadegusi. Arī šis mēģinājums bija nesekmīgs.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā, "veicot intensīvu darbu, īsā laika periodā" tika iegūti un nostiprināti pierādījumi, kuru rezultātā aizdomās turētās personas savu vainu atzina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!