Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Jurijs Stepanovs piektdien uzsācis kriminālvajāšanu pret bijušo Saeimas un Valsts prezidenta Drošības dienesta virsleitnantu Edgaru Gulbi par uzkūdīšanu dot kukuli un par kukuļa piesavināšanos.
Gulbis apsūdzēts arī par to, ka viņš, būdams valsts amatpersona, viltojis dokumentu un izmantojis to, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Turklāt piektdien celta apsūdzība vēl vienai personai par kukuļdošanas atbalstīšanu un par krāpšanu lielos apmēros. Šai personai tiek inkriminēta viena krāpšanas epizode.

Tuvākajā laikā prokurors lems arī par citu personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Kā iepriekš informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā, aizdomās par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča automašīnas spridzināšanu aizturētais 1971.gadā dzimušais Gulbis ar kāda 1973.gadā dzimuša vīrieša starpniecību izkrāpis naudu no citām personām, lai tām it kā palīdzētu izvairīties no kriminālatbildības.

Tāpat izmeklēšanas laikā esot noskaidrots, ka Gulbis 2006.gadā ieguvis viltotu Bauskas rajona Pilsrundāles vidusskolas izglītības atestātu, kuru viņam izsniedza 1953.gadā dzimušais skolas direktors Aivars Indrikovs. Dokumenta kopija par vidējās izglītības iegūšanu Gulbim bija jāiesniedz, lai turpinātu dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Par krāpšanu lielā apmērā paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku no pieciem līdz 13 gadiem vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez tā.

Savukārt par dokumenta viltošanu vai par apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu vai izmantošanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, paredzēts sods arests vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Valsts policijas priekšnieks ģenerālis Aldis Lieljuksis novembra beigās žurnālistus informēja, ka policijā "raiti uz priekšu rit" darbs arī Vaškeviča automašīnas dedzināšanas lietā. Arī šo kriminālprocesu drīzumā plānots nosūtīt uz prokuratūru. Tajā kopā ar Gulbi figurējot četras personas.

Lieljuksis sacīja, ka abās lietās bez Gulbja apsūdzības tiks lūgts uzrādīt arī citiem bijušajiem drošības iestāžu darbiniekiem.

Kā ziņots, Gulbis tiek turēts aizdomās par Vaškeviča automašīnas dedzināšanu un dokumentu viltošanu. Par Vaškeviča apdraudējumu aizdomās tur arī Gulbja draugu Raimondu Štālbergu, kurš ir apsūdzēts arī par izspiešanu no Vaškeviča šķirtās sievas Ināras Vilkastes.

Policija ir paziņojusi, ka patlaban apcietinātais Gulbis, kurš septembra beigās mīklainos apstākļos uz Salu tilta izkļuva no konvoja automašīnas un ielēca Daugavā, krāpnieciskās darbības sācis jau pusaudža gados, bijis notiesāts par dzīvokļu zādzībām un ir viltojis savas biogrāfijas datus - viņam nav pat vidējās izglītības un viņš pretēji paša un tuvinieku apgalvojumiem nekad nav dienējis padomju armijā.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks ģenerālis Dailis Lūks informēja, ka Gulbis par septiņu dzīvokļu apzagšanu 1987.gadā notiesāts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, taču īsi pēc tam Latvijā sākušies "juku laiki" un Gulbim izdevies pilnībā izvairīties no cietuma. Gulbja kartīte par viņa sodāmību ir pazudusi no Iekšlietu ministrijas Informācijas centra datubāzes, un tagad tiek veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu apstākļus, kā tā varēja notikt.

Gulbis iepriekš apgalvojis, ka dienējis padomju armijā un bijis pat Afganistānā, taču tā nav taisnība, jo toreiz viņš pat nebija pilngadīgs. No arodskolas Gulbis savulaik izslēgts, bet atestātu par vidējās izglītības iegūšanu vēlāk nopircis, apgalvo policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!