Foto: LETA
Prokuratūra iesniegusi protestu par Latgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atstāts negrozīts pirmās instances spriedums trīs toreizējiem Balvu policistiem, kurus vaino pierādījumu viltošanā, kad viens no likumsargiem dzērumā izraisīja avāriju ar bojāgājušo.

Latgales apgabaltiesā noskaidroja, ka protests iesniegts pagājušajā nedēļā un tagad tas būs jāvērtē Augstākās tiesas Senātam.

Trīs toreizējos Balvu policistus 2011.gada martā attaisnoja Rēzeknes tiesa. Prokuratūra iesniedza protestu, taču arī Latgales apgabaltiesa nemainīja pirmās instances spriedumu.
Lieta pirmās instances tiesā atradās jau kopš 2007.gada pavasara, kad tiesa lēma krimināllietu sadalīt. Atsevišķi tika izdalīta lieta, kur apsūdzība bija uzrādīta Balvu policistam Aigaram Pužulim par reibumā izraisīto avāriju, kurā gāja bojā jaunietis.

Toreiz tiesa lēma, ka pierādījumu viltošanas epizodi varēs skatīt tikai tad, kad stāsies spēkā spriedums Pužuļa lietā. Augstākās tiesas Senāts nemainīja apelācijas instances spriedumu, ar kuru Pužulim tika piespriests reāls cietumsods uz pieciem gadiem.

Bijušajai Balvu rajona kriminālpolicijas priekšniecei Solvitai Vīgantei un bijušajam Balvu ceļu policijas priekšniekam Arkādijam Kravalim apsūdzība uzrādīta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Kriminālpolicijas darbinieks Andrejs Aleksejevs, kurš nodeva asinis Pužuļa vietā, apsūdzēts par dokumenta viltojumu.

2006.gada 22.martā uz Balvu apvedceļa kriminālpolicijas inspektors Pužulis, vadot automašīnu alkohola reibumā, iebrauca pretējā braukšanas joslā un notrieca gājēju.

Pēc tam, pēc apsūdzības domām, policijas vadība mēģināja viltot to, ka Pužulis būtu braucis reibumā.

Saeima pēc tiesnešu disciplinārkolēģijas ieteikuma no amata atbrīvoja Balvu tiesnesi Ventu Sobočevski par iesaistīšanos pierādījumu viltošanā. Sobočevskis bijis savas dzīvesbiedres dienesta mašīnā, ar kuru uz slimnīcu asins analīžu veikšanai tika nogādāts nevis Pužulis, bet gan viņa kolēģis.

Sobočevskis, zinādams, ka negadījumā iesaistītais policists bijis alkohola reibumā un viņa vietā analīzes nodevis cits policists, nav neko darījis, lai novērstu likuma pārkāpumus, tādējādi rīkojies negodprātīgi un necienīgi, uzskata disciplinārkolēģija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!