Foto: AFI

Prokuratūra izbeigusi kriminālprocesu, kurā par 438 000 latu atmazgāšanu, par šādu summu uzlabojot savu īpašumu Rīgā, O.Vācieša ielā, bija apsūdzēts Ventspils mērs Aivars Lembergs, portālam "Delfi" apliecināja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne.

Prokuratūra 2006.gadā Lembergam uzrādīja apsūdzību par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšu, atrašanos interešu konfliktā un kukuļa - akciju veidā - izspiešanu. Vēlāk procesu daļā par naudas atmazgāšanu prokuratūra izdalīja, bet pārējo pievienoja šobrīd Rīgas apgabaltiesā izskatāmajai lietai.

Izmeklējot prokuratūrā palikušo kriminālprocesu par naudas atmazgāšanu, prokurors Aivis Zalužinskis secināja, ka nav izdevies pierādīt apsūdzību šai lietā un pērnā gada nogalē kriminālprocesu izbeidza.

Iepriekš prokuratūra vēstīja, ka apsūdzība Lembergam uzrādīta arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Lembergs kopš 1994.gada bijis slēpts akciju sabiedrību "Kālija parks" akciju īpašnieks un pieņēma neatdalāmus un atdalāmus uzlabojumus viņa īpašumam O.Vācieša ielā 31, Rīgā par kopējo summu 438 000 lati, iepriekš vēstīja prokuratūrā.

Savukārt tiesā šobrīd tiek iztiesāta krimināllieta, kurā prokuratūra apsūdz Lembergu par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās Ventspils mēram šajā lietā apsūdzēts arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs netika līdz sprieduma taisīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!