Prokuratūra paredz, ka drīzumā varētu saņemt atbildi uz tiesiskās palīdzības lūgumu Šveicei pārbaudes lietā par Ventspils mēra Aivara Lemberga iespējamo saistību ar Ventspils tranzīta uzņēmumu īpašniekiem, vakar Latvijas televīzijas raidījumā "Kas notiek Latvijā?" teica ģenerālprokurors Jānis Maizītis.
Šādu pieļāvumu prokuratūra izteikusi, jo tiesiskās palīdzības lūgumā ietvertie dokumenti patlaban atrodas Šveices Cīrihes kantona tiesā, aģentūrai LETA šodien sacīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa.

Jau ziņota, ka prokuratūra pagājušā gada oktobrī precizēja tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei minēto informāciju lietā par Lemberga iespējamo saistību ar Ventspils tranzīta uzņēmumu īpašniekiem.

Izvērtējot pirmstiesas kriminālprocesuālajos materiālos esošo informāciju, prokurors Andis Mežsargs secinājis, ka tiesiskās palīdzības lūgumā iekļauta neprecizitāte, jo Šveicē reģistrētā kompānija "Multinord" neizmantoja savas pirmpirkuma tiesības un neiegādājās savā īpašumā Ventspils pašvaldībai piederošās AS "Kālija parks" akcijas.

Mežsargs atbildē Lembergam norādījis, ka nolūkā novērst iespējamos pārpratumus, Šveices kompetentās iestādes tika nekavējoties rakstiski informētas par konstatēto neprecizitāti.

Kā ziņots, Lembergs paudis viedokli, ka tiesiskās palīdzības līgumā minētie fakti ir safabricēti un tas noticis vai nu pēc politiska pasūtījuma, vai arī "pasūtījumu" devis "SWH Rīga" prezidents Ainārs Gulbis.

Lembergs vairākkārt vērsies Ģenerālprokuratūrā ar sūdzībām par prokurora Mežsarga darbībām, noformējot un parakstot tiesiskās palīdzības lūgumu. Prokuratūra tās uzskatīja par nepamatotām, tāpēc Ventspils mēra lūgumi tika noraidīti.

Pēc tam Lembergs tiesā iesniedza prasību pret Ģenerālprokuratūru par goda un cieņas aizskaršanu. Lembergs prasībā lūdz noteikt par pienākumu Ģenerālprokuratūrai mēneša laikā pēc sprieduma stāšanās spēkā atsaukt tiesiskās palīdzības lūgumā Šveicei izplatītās ziņas, kas, pēc pilsētas mēra domām, aizskar viņa godu un cieņu.

Prokuratūra Lemberga prasību neatzīst. Kā iepriekš tiesā sagatavošanās sēdē norādīja prokurore, ne Kriminālprocesa kodekss, ne Eiropas Padomes konvencija par savstarpējo palīdzību krimināllietās neparedz šādu tiesiskās palīdzības lūgumā norādīto ziņu atsaukšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!