Foto: Shutterstock

Šī gada 29. martā Valsts policija (VP) kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nodeva kriminālprocesu par būtiska kaitējuma radīšanu dabai – būvniecības atkritumu uzbēršanu kādā nekustamajā īpašumā. Valsts budžetam radīti zaudējumi vairāk nekā pusotra miljona eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Ance Rozīte.

2019. gada 10. janvārī konstatēta iespējama atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšana, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi. Nesaņemot atbilstošas atļaujas no Valsts vides dienesta, prettiesiski uzglabājot atkritumu kaudzi kādā nekustamajā īpašumā, valsts budžetam ir nodarīts mantisks zaudējums 1 537 680 eiro apmērā.

Šī gada 18. februārī VP tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 99. panta otrās daļas – par iespējamu atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums dabas videi. Pirms kriminālprocesa uzsākšanas Valsts vides dienests veica piesārņotā zemes gabala apsekošanu un konstatēja, ka ir veikta teritorijas uzbēršana ar būvniecības atkritumiem 2421 kvadrātmetru platībā.

Kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzīts kāda uzņēmuma bijušais valdes loceklis, kurš radījis būtisku kaitējumus dabas videi, pārkāpjot atkritumu apsaimniekošanas noteikumus.. Veicot zemes piesārņošanu, persona kā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs, prettiesiski uzglabājot atkritumu kaudzi nekustamajā īpašumā, un nesaņemot atbilstošas atļaujas no Valsts vides dienesta, valsts budžetam ir nodarījis mantisku zaudējumu 1 537 680 eiro apmērā. Par zemes piesārņošanu, radot būtisku kaitējumu dabas videi, paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 102. panta otrajā daļā.

Tāpat kriminālprocesā tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai juridiskajai personai.

Policijā šī gada 29. martā tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa materiālu nodošanu prokuroram kriminālvajāšanas uzsākšanai, kā arī nolemts turpināt kriminālprocesu par piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanu juridiskai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!