Pagājušajā nedēļā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas darbinieki, veicot kratīšanas kāda uzņēmuma telpās Valmierā, kā arī divās dzīvojamās telpās, ieguva papildus pierādījumus kriminālprocesos, kas ved uz neskaidras izcelsmes naudas legalizēšanu, izmantojot aizdevumus.
VID informē, ka papildu pierādījumi gūti krimināllietās, kas tiek izmeklētas par organizētās noziedzības grupējuma darbību – nodokļu izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu 6,5 miljonu latu apmērā laika periodā no 2007.gada septembra līdz decembrim.


Minētā organizētās noziedzības grupējuma darbību VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pārtrauca 2008.gada 6.martā.


Šī gada 7.augustā veikto kratīšanu rezultātā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma virkni uzņēmuma dokumentu, kas ir būtiski lietiskie pierādījumi. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki noskaidrojuši aizdomīgu saistību lietā iesaistītajām fiziskajām un juridiskajām personām ar kādu uzņēmumu, kas izsniedzis aizdevumus vairākām fiziskām un juridiskām personām, proti, 2006.gadā uzņēmums noslēdzis aizdevuma līgumus par kopējo summu vairāk kā 290 tūkstoši latu apmērā un 2007.gadā – par kopējo summu vairāk kā viena miljona latu apmērā.


Kratīšanu laikā iegūti nopietni pieradījumi par fiziskās personas - Sarmītes R. noziedzīgām darbībām. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji noskaidrojuši, ka 2006.gadā Sarmīte R. kā uzņēmuma, kurš izsniedzis ievērojamus aizdevumus fiziskām un juridiskām personām, dalībniece noformējusi vairākus aizdevuma līgumus, iespējams, ar mērķi legalizēt naudas līdzekļus. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājiem pastāv pamatotas aizdomas par virkni normatīvo aktu pārkāpumiem, tai skaitā, grāmatvedības dokumentu viltošana, izvairīšanās no nodokļu nomaksas, uzņēmuma darbībā, slēdzot aizdevuma līgumus. Netieši pierādījumi par pretlikumīgām Sarmītes R. darbībām tika iegūti arī veiktā fiziskās personas iedzīvotāju ienākuma nodokļa audita laikā. Audita rezultātā par 2006.gadu Sarmītei R. noteikts pienākums papildus iemaksāt valsts budžetā 23,9 tūkstošus latu.


Šobrīd turpinās pirmstiesas izmeklēšana un sīkāka informācija netiek sniegta.


Jau ziņots, ka šī gada 6.martā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki pārtrauca vērienīgu organizētās noziedzības grupējuma darbību. Organizētās noziedzības grupējums nodarbojās ar nodokļu izkrāpšanu un 2007.gada nogalē legalizēja 6,5 miljonus latu noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu. Par vērienīgu naudas atmazgāšanas shēmas atbalstīšanu un organizēšanu divām aizdomās turētām personām – Andim Rozenšteinam un Uģim Rēķim šī gada marta sākumā kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, bet vēl divām citām lietā aizturētajām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.


Organizētās noziedzības grupējums "naudas atmazgāšanu" īstenoja visā Latvijas teritorijā. Grupējumā iesaistītas aptuveni 10 personas un grupējuma pakalpojumus izmantoja gandrīz 100 Latvijas uzņēmumi, to starpā arī Latvijā labi pazīstami uzņēmumi. Šie uzņēmumi paralēli savai legālajai darbībai veica virkni aizdomīgu darījumu un ievērojamus naudas pārskaitījumus uzņēmumiem, kas atradās tiešā "naudas atmazgāšanas" organizatoru kontrolē. Šajos uzņēmumos ienākošajiem finanšu līdzekļiem tika vairakkārt mainīta piederība un veiktas citas darbības noziegumu pēdu un naudas noziedzīgās izcelsmes slēpšanai. Vēlāk šie finanšu līdzekļi nonāca "fiktīvo uzņēmumu" un bezpajumtnieku kontos gan Latvijas, gan ārvalstu kredītiestādēs. Pārskaitītie finanšu līdzekļi no kredītiestāžu kontiem tika izņemti skaidrā naudā un atgriezti uzņēmumiem, kas sākotnēji šos finanšu līdzekļus pārskaitīja. Izmantojot šādu darījumu shēmu tika nodrošināta "aplokšņu algu" maksāšana, luksusa klases automašīnu un nekustamo īpašumu iegāde, kā arī citu darījumu veikšana, izvairoties no nodokļu nomaksas.


Jau šī gada pavasarī šīs lietas ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki veica 16 kratīšanas Rīgā, Valmierā un Jūrmalā, kā rezultātā tika izņemti gan skaidras naudas līdzekļi vairāk nekā 67 tūkstošu latu apmērā (naudas līdzekļiem uzlikts arests un tie ieskaitīti VID depozītkontā), kā arī dokumenti, kas apliecina noziedzīgu darījumu veikšanu, dažādu uzņēmumu zīmogi un citi lietiskie pierādījumi. Organizētās noziedzības grupējumā iesaistītajiem uzņēmumiem norēķinu kontos apturēti un arestēti naudas līdzekļi vairāk kā 965 tūkstošu latu apmērā.


Pašlaik aizdomās turamās personas statuss šīs lietas ietvaros ir noteikts deviņām personām.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!