Foto: Publicitātes foto
Kriminālprocesā, kas sākts saistībā ar motodeltaplāna avāriju, kas notika pagājušā gada 2.oktobrī Daugavpils novada Vecsalienas pagasta Ververu kraujas rajonā, kurā gāja bojā režisors Kristaps Streičs, pirmdien motodeltaplāna pilotam uzrādīta apsūdzība.

Pilotam uzrādīta apsūdzība pēc Krimināllikuma 257.panta 2.daļas - par gaisa transporta kustības drošības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas, proti, smagus miesas bojājumus cietušajam, informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Saskaņā ar minēto likuma pantu vainīgo personu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem.

Jau ziņots, ka pērn 2.oktobra pēcpusdienā Daugavpils novada Tabores pagastā priežu galotnēs ieķērās deltaplāns, kuru vadīja pilots, bet pasažiera vietā atradās Streičs. Pilots negadījumā guva ievainojumus, bet Streičs, gūstot ar dzīvību nesavienojamas traumas, gāja bojā.

Notikuma vietā glābšanas darbus veica Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki. Glābšanas darbus, kas ilga vairākas stundas, sarežģījis tas, ka sākotnēji bijis nepieciešams ilgs laiks, lai noskaidrotu avarējušā deltaplāna atrašanās vietu, pēc tam - lai līdz tai nokļūtu un palīdzētu nelaimē cietušajiem.

Problēmas radījis arī tas, ka ar automašīnu avārijas vietai nav bijis iespējams piebraukt, tādēļ glābēji paņēmuši kāpnes un devušies uz notikuma vietu kājām. Pēc tam izrādījies, ka kāpnes līdz deltaplānam nesniedzas, jo tas bija uzkāries aptuveni 18 metru augstumā. Nocelt cietušos no koka galotnes izdevies vien ar glābšanas virves palīdzību.

Vēlāk veiktajā dienesta pārbaudē pārkāpumi glābšanas operācijas laikā netika konstatēti.

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījuma "De facto" rīcībā nonācis video materiāls, kurā fiksēti pagājušā gada 2.oktobrī notikušās aviokatastrofas glābšanas darbi, pēc kuriem bojā gāja režisors Kristaps Streičs. "De facto" rosina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) atjaunot izmeklēšanu.

"De facto" uzskata, ka patiesībai neatbilst iepriekš VUGD veiktās pārbaudes secinājumi, kuros konstatēts, ka glābēji rīkojušies profesionāli un atbilstoši prasībām.

Raidījuma veidotāji plāno aicināt VUGD veikt atkārtotu pārbaudi. Līdzīgs iesniegums nonāks arī prokuratūrā, kam tiks pievienots arī video materiāls. "De facto" norāda, ka iepriekš glābēju rīcība nav tikusi vērtēta.

Bijušais VUGD priekšnieks Ainars Pencis, kurš iepriekš kategoriski aizstāvēja glābēju rīcību, atzīst, ka dienesta izmeklēšanas laikā viņiem bijušas pieejamas tikai liecības, ne video no notikuma vietas.

Viņš ir sašutis arī par smēķēšanu vietā, kur nemitīgi pil benzīns. Pencis pieļauj, ka šis materiāls var būt iemesls dienesta izmeklēšanas atjaunošanai, tomēr vienlaikus gan viņš, gan viņa kolēģis no Daugavpils uzstāj uz to, ka glābēji pārkāpumus nav pieļāvuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!