Foto: Valsts policija

Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienests (VID) Rīgas Pasažieru ostā aizturējusi vairākas personas, kuras ar prāmi Latvijā ievedušas nelegālās cigaretes, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Ņemot vērā, ka Latvijā nelegālās akcīzes preces nonāk pa dažādiem ceļiem – gan tiek ievestas ar automašīnām, lidmašīnām, gan arī jūras ceļā - Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirkņa uzdevums ir arī uzraudzīt kuģu pārvadājumus.

Noskaidrots, ka 30. aprīlī Rīgā pirmo reizi jāpiestāj kādas ārvalsts prāmim. Reida laikā, kuru rīkoja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirkņa policisti sadarbībā ar Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonām, Valsts robežsardzi un Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonām, piefiksēts, ka vairākas personas Rīgas Pasažieru ostā no prāmja izkrauj lielus koferus.

Pārbaudot aizdomīgos koferus, konstatēts, ka tajos atrodas cigaretes bez akcīzes markām. Kopumā Valsts policija atsavināja 106 200 nelegālo cigarešu. Papildus 109 400 gabalu nelegālo cigarešu atsavināja VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas.

Notikuma vietā Valsts policija administratīvā kārtībā aizturēja septiņas personas. Savukārt VID aizturēja piecas personas. Visi aizturētie ir prāmja apkalpes locekļi, viņu vidū ir gan Latvijas, gan citu valstu piederīgie.

Saistībā ar notikušo Valsts policijā sākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 panta – par akcīzes preču iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvadāšanas noteikumu pārkāpšanu, kā arī par citiem šo preču aprites noteikumu pārkāpumiem. Par šādiem pārkāpumiem uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — 70 līdz 7100 eiro, konfiscējot šīs preces un to pārvadāšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Valsts policija noskaidrojusi, ka ievestās nelegālās cigaretes iegādātas ārvalstī, bezmuitas zonā. Patlaban turpinās izmeklēšana, un policija skaidro, kur personas nelegālās cigaretes bija paredzējušas realizēt.

Pēc ekspertīzes veikšanas atsavinātās cigaretes tiks nodotas VID, lai lemtu par to iznīcināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!