Foto: PantherMedia/Scanpix

Valsts policija (VP) rosina prokuratūru sākt kriminālvajāšanu par kādas personas nolaupīšanu un darba ekspluatāciju, informēja policija.

Pagājušajā gadā policija bija saņēmusi informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas par iespējamu darba ekspluatāciju Rīgas reģionā un, reaģējot uz saņemto informāciju, 2021. gada martā sāka kriminālprocesu un izmeklēšanu.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka kādā adresē Rīgas reģionā ar varu tikusi turēta persona, kura, iespējams, ir cilvēku tirdzniecības upuris, kurš tiek ekspluatēts. Ekspluatācija izpaudās kā piespiešana veikt dažāda veida palīgdarbus saimniecībā un remontdarbus.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējamie paverdzinātāji darbiem piemeklēja personas, kurām ir dažādas atkarības, piemēram, alkoholisms, kā arī bezpajumtniekus.

Tāpat noskaidrots, ka par padarīto darbu netika maksāts un nodarbinātais strādājis par vēdera tiesu. Dzīvošana nodrošināta avārijas stāvoklī esošos objektos – mājā, kur notika remontdarbi un celtniecības vagoniņā.

Pērn augustā policija veica kratīšanas un personu aizturēšanas konkrētajā adresē Rīgas reģionā. Toreiz aizturēti trīs vīrieši, kuri dzimuši 1950., 1973. un 1985. gadā.

Operācijas laikā tika atbrīvota nolaupītā persona, kura jau ir saņēmusi valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus.

Aizturētie vīrieši jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā par mantiskiem noziegumiem un noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Pagājušajā gadā, veicot kratīšanas personu dzīvesvietā, automašīnā un pieguļošajā privātajā teritorijā izņemtas vairākas šaujamieroču un munīcijas vienības, kā arī sakaru līdzekļu slāpētājs, par ko vēlāk tika saņemts arī eksperta atzinums.

Izvērtējot iegūto pierādījumu kopumu, viena persona papildus atzīta par aizdomās turēto šaujamieroču un munīcijas nelikumīgā apritē, kā arī stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpumos.

Savukārt vēl viena persona papildu atzīta par aizdomās turēto par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu.

Tāpat izmeklēšanas laikā ir identificēta un arestēta aizdomās turēto personu noziedzīgi iegūtā manta – transportlīdzeklis un dzīvoklis ar kopējo vērtību 43 000 eiro apmērā.

14. jūlijā, nostiprinot iegūto pierādījumu kopumu un pabeidzot izmeklēšanu, krimināllieta tika nosūtīta uz Organizētās noziedzības un citu nozaru specializēto prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trim personām.

Šobrīd visām trim personām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Jau ziņots, ka policija pērn citā lietā arī atklāja iespējamu cilvēktirdzniecību. VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins iepriekš žurnālistiem sacīja, ka biedrība "Neatkarība Balt.", izmantojot atkarību gūstā nonākušu personu ievainojamību, vairākus gadus piespiedu kārtā nostrādināja personas fiziski smagā un ilgstošā lauku un mežizstrādes darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!