Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonu, kura pieprasīja un pieņēma kukuli, lai izbeigtu kriminālprocesu pret privātpersonu, portālam "Delfi" pavēstīja IDB pārstāve Santa Bivbāne.

IDB, veicot pirmstiesas izmeklēšanu, guva pierādījumus, ka VP amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, no kādas privātpersonas, pret kuru VP bija uzsākts kriminālprocess, pieprasīja un pieņēma kukuli vairāk nekā divu tūkstošu eiro apmērā. Apmaiņā pret to amatpersona solījusi panākt kriminālprocesa izbeigšanu tā daļā pret šo personu.

"Amatpersonu pretlikumīga mantiska labuma gūšanas novēršana tiek nemainīgi iekļauta Iekšējās drošības biroja preventīvajos pasākumos, tādējādi Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm pastāvīgi tiek sniegta detalizēta informācija par iekšējās kontroles sistēmas un risku pārvaldības nozīmi un pilnveidi. Tomēr, joprojām konstatētā amatpersonu iesaiste noziedzīgos nodarījumos liecina par pastāvošiem trūkumiem darba organizācijā un kontrolē, tādējādi iestādēm ir būtiski veikt sistemātiskas pārmaiņas, tostarp izvērtējot un attīstot iestāžu iekšējo kultūru, kas prasa iesaisti no visu līmeņu amatpersonām," preses paziņojumā medijiem ar Bivbānes starpniecību norādīja IDB biroja priekšnieks Valters Mūrnieks

Par VP amatpersonas iespējami veikto noziedzīgo nodarījumu prokuratūrai ir nodots kriminālprocess ar ierosinājumu uzsākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 320. panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – kukuļa pieņemšanu pēc tā pieprasīšanas – izdarīšanu.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!