Foto: DELFI Aculiecinieks

Pirmais jumta nogruvums lielveikalā "Maxima" noticis pulksten 18:43, trešdien Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā liecināja viena no Zolitūdes traģēdijā cietusī. Savukārt kāda cita sieviete, kura traģēdijā zaudējusi savu meitu, tiesā pieteica morālā kaitējuma kompensāciju viena miljona eiro apmērā.

No liecinieces tiesā teiktā izriet, ka, strādājot netālu no veikala Priedaines ielā 20, viņa visai bieži pēc darba devusies iepirkties uz veikalu "Maxima", kā arī izmantojusi lielveikalā esošās "Norvik" bankas pakalpojumus. Traģēdijas dienā viņa pēc darba devusies uz lielveikalā esošo bankas filiāli, lai samaksātu rēķinus. Sieviete tiesā stāstīja, ka gribējusi arī doties uz "Maxima" veikalu pēc pārtikas produktiem, taču, tā kā pulkstenis rādījis jau 17:30, tad vispirms nolēmusi izstāvēt rindu bankā un tikai tad iet iepirkties.

Brīdī, kad sieviete norēķinājusies bankā, nograndis sprādzienam līdzīgs troksnis, tad nodzisusi gaisma, bet no griestiem sākusi birt zeme. Vaicāta par precīzu nogruvuma brīdi, cietusī liecināja, ka tas noticis tajā laikā, kad bankas darbiniece viņai izdevusi čeku par apmaksātajiem pakalpojumiem. "Tas bija pulksten 18:43. Tas uzrādīts čekā, kas man ir saglabāts," tiesā sacīja cietusī sieviete.

Pēc nogruvuma viņa secinājusi, ka vairāki cilvēki bijuši aprakti zem birstošās zemes, bet viņai izdevies izskriet ārā no ēkas. Tāpat tiesā sieviete liecināja, ka traģēdijas dienā veikalā trauksmes signalizācija nav skanējusi, viss strādājis normāli un veikalā atradušies daudz cilvēku. "Viss kā normālā darba dienā," atcerējās cietusī. Arī citās dienās līdz traģēdijai sieviete, apmeklējot lielveikalu, nebija manījusi dīvainas lietas, kas varētu liecināt par apdraudējumu vai gaidāmo traģēdiju.

Vienlaikus viņa minēja, ka sānos no lielveikala ieejas atradušies lieli maisi, kuros bijusi zeme. Kad uzzinājusi, ka tie celti uz ēkas jumta, viņa bijusi pārsteigta, jo tie iepriekš viņai raisījuši bažas. Fiziski traģēdijā sieviete nebija cietusi, tāpēc tiesā pieteica morālā kaitējuma kompensāciju 30 000 eiro apmērā. Viņa norādīja, ka pēc traģēdijas nav varējusi normāli gulēt, viņai rādījušies murgi.

Savukārt otra sieviete tiesā trešdien liecināja, ka traģēdijas brīdī bijusi mājās un par notikušo uzzinājusi, skatoties ziņas televīzijā. Pēc tam sieviete zvanījusi savai meitai, taču viņa neesot atbildējusi. Pēc tam sieviete mēģinājusi sazvanīt savu mazmeitu un dēlu, taču arī viņi uz zvaniem nav atbildējuši.

Traģēdijā bojā gājusi padzīvojušās kundzes meita, tāpēc sieviete norādīja, ka piesaka kaitējuma kompensāciju viena miljona eiro apmērā. Par cietušo atzītā sieviete, atbildot uz prokuroru jautājumiem, skaidroja, ka pēc tam sievietei radušās veselības problēmas, kā arī viņa kādu laiku pavadījusi slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!