Valsts policija aizdomās par AS "SEB Latvijas Unibanka" ("Unibanka") filiāles aplaupīšanu aizturējusi četrus cilvēkus, tajā skaitā arī bijušo apsardzes uzņēmuma "Falck apsargs" darbinieku, kurš darbu uzņēmumā pametis neilgi pirms laupīšanas veikšanas.
Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Vācijas tiesībsargājošās iestādes, sadarbībā ar Latvijas kolēģiem izmeklējot četru Latvijas iedzīvotāju saistību ar vairāku Vācijas banku bruņotu aplaupīšanu, ieguva informāciju par pērnā gada februārī veikto "Unibankas" aplaupīšanu.

Pārbaudot saņemto informāciju tika noskaidrotas aizdomās turamās personas un vakar Rīgas Galvenās policijas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes un Drošības policijas darbiniekiem aizturēja četrus organizētas grupas dalībniekus.

Aizturētie ir 1977.gadā dzimušais Kaspars, kā arī agrāk par laupīšanu sodītie 1972.gadā dzimušais Aleksejs un 1971.gadā dzimušais Andžejs. Aizturēts tika arī bijušais "Unibankas" drošības dienesta darbinieks 1970.gadā dzimušais Romens. Apsargs "Unibankā" strādājis jau kopš deviņdesmito gadu sākuma, bet neilgi pirms laupīšanas no darba aizgājis.

"Falck apsargs" Mārketinga un sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Velga Čaikovska aģentūrai LETA sacīja, ka minētais cilvēks darba attiecības ar "Falck Apsargs", iesniedzot iesniegumu par darba attiecību izbeigšanu, izbeidza 2003.gada 25.decembrī. Pirms tam viņš vairākus gadus strādājis "Unibankā" un pirms tam vairākus gadus kriminālpolicijā.

"Neviens no AS "Falck apsargs" darbiniekiem nav apcietināts ne sakarā ar šo laupīšanu, ne ar kādu citu noziedzīgu pārkāpumu," uzsvēra Čaikovska.

Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins šodien žurnālistus informēja, ka kopumā par laupīšanām Vācijā un Latvijā aizturēti 12 cilvēki, no kuriem septiņi piedalījušies "Unibankas" Vaļņu ielas filiāles aplaupīšanā. Vācijā šobrīd atrodas astoņi organizētās bandas locekļi.

Pēc Grišina teiktā, policija vakar aizturējusi arī nozieguma organizētāju, savukārt informāciju piegādājis bijušais bankas drošības dienesta darbinieks.

Pēc nozieguma izdarīšanas katrs no tās dalībniekiem saņēma 11 000 latu, bet atlikusī nauda tikusi ieskaitīta "organizētās noziedzības kasē".

Šodien policija tiesai lūgs aizturētajiem piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu.

Arī "Unibankas" viceprezidents Ilmārs Kreituss žurnālistiem pauda gandarījumu par nozieguma atklāšanu un informēja, ka pēc notikušajiem uzbrukumiem komercsabiedrība veikusi nopietnus ieguldījumus drošības uzlabošanā ne tikai lielajās filiālēs, bet arī mazajos norēķinu punktos.

Par veiksmīgo sadarbību un noziegumu atklāšanu viņš Grišinam pasniedza bankas prezidenta parakstītu pateicību. Kreituss žurnālistiem atzina, ka pašlaik atklātas visas "Unibankā" notikušās laupīšanas.

LETA jau ziņoja, ka 2004.gadā naktī uz 8.februāri notika ielaušanās "Unibankas" filiālē Rīgā, Vaļņu ielā 11. Pēc notikušā uzbrukuma no filiāles pazuda ne tikai video novērošanas ieraksti, bet arī bankas atslēgas un aptuveni 112 000 latu.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka bankā iekļūts ap plkst.23, bet policijai par to paziņots tikai plkst.1.45. Tādēļ pirmie, uz kuriem krita aizdomas, bija divi tonakt bankā dežurējušie firmas "Group 4 Falck" apsargi. Lai arī sākotnēji viņi tika apcietināti, vēlāk pierādījumu trūkuma dēļ abi vīrieši tika atbrīvoti.

Šī bankas aplaupīšana naudas summas ziņā līdz tam bija viena no lielākajām Latvijā kopš neatkarības atgūšanas. Tomēr jau maijā valsti pāršalca jauna "Unibankas" filiāles aplaupīšana. Maijā no Sarkandaugavas filiāles tika nolaupīti aptuveni 180 000 latu.

Jau ziņots, ka pērnā gada novembrī Ģenerālprokuratūra Vācijai izdeva četrus Latvijas iedzīvotājus - trīs pilsoņus un vienu nepilsoni - aizdomās par vairāku banku bruņotu aplaupīšanu un citiem noziegumiem, kas pastrādāti pēdējo divu gadu laikā.

Aizturētie vīrieši no Vācijas bankām varētu būt nolaupījuši kopumā vismaz 500 000 eiro (340 000 latu), īstenojuši vēl 14 citus laupīšanas uzbrukumus un nozaguši vismaz astoņas automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!