Foto: stock.xchng
Valsts policija (VP) patlaban veic kratīšanu portāla "kompromat.lv" pārstāvja Leonīda Jākobsona dzīvesvietā Rīgā.

Jākobsona advokāts Andris Baumanis apstiprināja, ka šī kratīšana varētu būt saistīta ar policijā sākto kriminālprocesu par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) elektroniskā pasta uzlaušanu.

Nekādu sīkāku informāciju gan advokāts pagaidām nevarēja sniegt, jo viņš atrodoties notikuma vietā un piedaloties procesuālajās darbībās.

Kriminālprocesu par Ušakova elektroniskā pasta uzlaušanu policija sāka pēc viņa iesnieguma saņemšanas novembra beigās. Policijas preses pārstāve Lita Juberte sacīja, ka process tiek izmeklēts kibernoziegumu apkarošanas nodaļā. Plašāka informācija par to, pēc kāda Krimināllikuma panta process ir sākts, netiek sniegta.

Ušakovs iesniegumā lūdza izmeklēt informācijas noplūdi no viņa elektroniskā pasta.
Rīgas mērs iepriekš norādīja, ka "ir acīmredzams vismaz viens noziegums - uzlauzts e-pasts. Iespējams, var runāt arī par otru noziegumu - informācija, kas tiek publicēta, ir kompilācija no īstām vēstulēm un viltotām". Viņš pauda cerību, ka policija būs spējīga atrast cilvēkus, kuri varēja atļauties tā rīkoties.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētās Ušakova e-pasta vēstules no 2008.gada, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bijis 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādājis par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pametis darbu Latvijā.

Portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonācis "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tos rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu nopublicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!