Prokuratūra sākusi kriminālvajšānu pret deviņām personām par gandrīz miljons cigarešu kontrabandu Zilupes novadā, portālam "Delfi" apstiprināja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks.
Apsūdzība celta galvenajam kontrabandas organizatoram Vjačeslavam V, viņš apsūdzēts par kontrabandas organizēšanu, kas veikta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kopumā krimināllietā apsūdzēti divi robežsargi un sešas privātpersonas.

Sešas privātpersonas apsūdzētas par kontrabandu, ja tā izdarīta lielos apmēros un personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz desmit gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Viens robežsargs apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu uzmantošanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai izdarīta mantkārīgā nolūkā. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā. Robežsargan izvirzītas apsūdzības arī par kontrabandas personu grupā atbalstīšanu.

Otrs robežsargs apsūdzēts par kontrabandas personu grupā atbalstīšanu un valsts amatpersonas bezdarbību, ja šai personai bijis mantkārīgs nolūks. Likums par šādu noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai ar piespiedu darbu, naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības ieņemt noteiktus amatus uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka 7.jūnijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde sadarbībā ar Drošības policiju Ludzas rajona Zilupes pagastā aizturējusi apjomīgu cigarešu kontrabandas kravu.

No vilciena, ka braucis Zilupes dzelzceļa stacijas virzienā izmestas vairākas kastes, kurās atrastas 45 000 paciņas "More" un "L&M" cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Cigarešu aptuvenā vērtībā ir gandrīz 12 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!