Policija lūgusi prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret četru personu grupu par 3,5 tonnu alkohola surogāta tirgošanu mazajām "točkām" Rīgā, informēja Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Edgars Dudko.

Šī lielā alkohola surogāta noliktava atradās Rīgā, Ganību dambī, un tā tika atklāta pērn martā. Vairāk nekā gada garumā notika izmeklēšana, kuras laikā izdevies pierādīt, ka Lietuvas izcelsmes dezinfekcijas šķidrumus tika tirgots mazajām "točkām", nevis, kā skaidrojuši aizturētie, izmantots kā dezinfekcijas līdzeklis.

Aizturētie ir trīs 1971.gadā dzimuši vīrieši un viena 1972.gadā dzimusi sieviete. Šī personas lūgts saukt pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma (KL) 221.1 panta 2.daļas - par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai viltotu alkoholisko dzērienu vai spirtu saturošu šķidrumu, kuri nav alkoholiskie dzērieni, bet kurus piedāvā kā alkoholiskos dzērienus (nelikumīgi alkoholiskie dzērieni), realizāciju lielā apmērā un personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Minētais pants paredz sodu brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šīs lietas materiāli ir apkopoti 11 sējumos, kas ir visai apjomīgs lietas materiālu daudzums, tādēļ arī policijai bija nepieciešams tik ilgs laiks tās izmeklēšanai, skaidroja policijas pārstāvis.

Policijai šo noliktavu izdevās atklāt pēc tam, kad pērn 5.februārī reida laikā Rīgas policija aizturējusi kādu 48 gadus vecu vīrieti, kurš dzīvoklī Rīgā, Ziemeļu ielā, tirgojis alkohola surogātu - Lietuvas izcelsmes dezinfekcijas šķidrumus.

Tā dēvētajā "točkā" toreiz tika atrastas 42 "aromātiskās" dziras pudelītes.

Zināms, ka šķidrums realizēts divos veidos - tīrā veidā 250 mililitru pudelītēs par 0,40 latiem gabalā vai atšķaidītā veidā puslitra pudelēs par 0,70 latiem gabalā.

Šķidrums ražots Lietuvā, un pēc etiķetes nojaušams, ka tas paredzēts dezinfekcijai. Kā policijas iecirkņa darbiniekiem atzinies pats izplatītājs, zināmās aprindās šis ir pēdējā laika pieprasītākais "dzēriens". Sevišķi populārs tas esot sieviešu vidū, jo dzirai ir četri dažādi aromāti - aveņu, upeņu, aprikožu, persiku, tāpēc tam esot patīkamas garšas nianses.

Pēc šīs mazās "točkas" atklāšanas arī turpinājās izmeklēšana, kuras gaitā pērn 18.martā tika uzieta plašā surogāta noliktava Ganību dambī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!