Foto: LETA
Ceturtdienas vakarā savas mājas kāpņutelpā Rīgā, Čaka ielā sašauts portāla "kompromat.lv" redaktors Leonīds Jākobsons, kurš plašāk pazīstams saistībā ar to, ka ticis aizturēts kriminālprocesā aizdomās par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) e-pastu sarakstes nozagšanu.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Jākobsons pēc notikušā palicis pie samaņas un izsaucis gan policiju, gan ātro palīdzību. Šobrīd viņš jau nogādāts Stradiņa slimnīcā.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis portālam "Delfi" apliecināja, ka kāpņutelpā Čaka ielā sašauts kāds vīrietis, taču policijas informācija liecina, ka cietušā dzīvībai briesmas nedraud. Uzbrukums vīrietim noticis ar kādu pagaidām nenoskaidrotu ieroci. Policijā norādīja, ka nav zināms, vai ierocis bijis traumatiskais, gāzes vai kāds cits.

Policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13.nodaļas, proti, par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (ZRP) padomniece Daiga Holma portālam "Delfi" sacīja, ka ministrs ir informēts par šo faktu, bet sīkākus komentārus līdz brīdim, kad konkrētāku informāciju publiskos policija, viņš nesniegs.

Savukārt Ušakovs portālam "Delfi" norādīja, ka viņam kā galvaspilsētas mēram esot žēl jebkuru cilvēku, kas cietis "Rīgā un ne tikai" no krimināla nozieguma, un pauda cerību, ka policija spēs šo un citus noziedzīgus nodarījumus atklāt.


"Ir saprotama masu mediju un sabiedrības pastiprinātā interese par notikušo, tomēr slimnīcai pirmajā vietā ir rūpes par pacienta veselību, līdz ar to, ievērojot Pacientu tiesību likumu, papildu informācija netiks sniegta," paziņojumā presei norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Ieva Stibe.

Stibe sola informēt medijus, ja pacients izrādīs vēlmi publiski runāt.

Jau ziņots, ka, izmeklējot kriminālprocesu par Ušakova e-pasta uzlaušanu, Valsts policija veica kratīšanu portāla "kompromat.lv" pārstāvja Jākobsona dzīvesvietā Rīgā. Kratīšanas laikā tika izņemti vairāki datu nesēji un divi datori. Policisti Jākobsonu uz 48 stundām aizturēja.

Kriminālprocess tika sākts par personas korespondences, pa telekomunikāciju tīkliem pārraidāmās informācijas noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kā arī par tādas informācijas un programmu noslēpuma tīšu pārkāpšanu, kas paredzētas lietošanai saistībā ar datu elektronisko apstrādi. Vēlāk to apstiprināja arī VP preses pārstāve Sintija Virse.

Kriminālprocesu policija sāka 2011.gada 23.novembrī pēc Ušakova iesnieguma saņemšanas.

Portālā "kompromat.lv" tika publicētas Ušakova 2008.gada e-pasta vēstules, kas tika sūtītas toreizējam Krievijas vēstniecības padomniekam Aleksandram Hapilovam. Ušakovs tobrīd bija 9.Saeimas deputāts, savukārt Hapilovs strādāja par Krievijas vēstniecības padomnieku, taču 2009.gadā viņš pameta darbu Latvijā.

Portāls "kompromat.lv", kura rīcībā nonākusi Ušakova un Hapilova sarakste, ir vērsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu izvērtēts, vai šī sarakste neliecina par Ušakova nelikumīgu darbību. Kopumā portāla rīcībā nonākuši "tūkstošiem e-pastu", un tajos esot arī informācija par "Saskaņas centra" reklāmas kampaņām un par to, kurš un par kādiem līdzekļiem tās rīkojis, kā arī cita informācija.

Pēc šo vēstuļu publicēšanas portāls "kompromat.lv" kļuva par hakeru uzbrukuma upuriem. Par to portāla veidotāji vērsās policijā. Policija turpretim apliecināja, ka iesniegums ir saņemts un tas tiekot vērtēts.

Pēc žurnālista aizturēšanas un kratīšanu veikšanas gan pats Jākobsons, gan Latvijas Žurnālistu asociācija vērsās tiesībsargājušajās iestādēs ar lūgum pārbaudīt policistu rīcību. Tomēr pārkāpumus policistu rīcībā nesaskatīja ne policijas Iekšējās drošības birojs, ne prokuratūra. Arī Tiesībsarga birojs neuzsāka pārbaudes lietu par šo gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!