ASV tiesībsargājošās institūcijas pirmdien Latvijai izdevušas Latvijas pilsoni, kuru kopš 1995. gada meklēja par Talsu rajonā izdarītu slepkavību.
To BNS otrdien apstiprināja Valsts policijas preses sekretārs Krists Leiškalns.

No ASV izdotais 1971. gadā dzimušais Kaspars Zandbergs 1993. gada novembrī kopā ar vēl trim noziedzniekiem nodarījuši smagus miesas bojājumus kādam biznesmenim, kuru pēc tam iesēdinājuši automašīnā, aizveduši uz Talsu rajonu, kur imitējuši ceļu satiksmes negadījumu. Automašīna tika nogrūsta lejā Abavas senlejā un pēc tam aizdedzināta, BNS uzzināja policijā.

1995. gadā Rīgas galvenās policijas pārvaldes darbinieki noskaidroja, ka aizdomās turamais, iespējams, uzturas ASV. 1998. gada beigās Zandbergs Savienotajās Valstīs tika aizturēts un līdz šim brīdim norisinājās sarunas par viņa izdošanu.

Leiškalns sacīja, ka divi no trijiem šajā noziegumā aizdomās turamajiem ir arestēti, bet viens ir miris.

Šis ir otrais gadījums, kad, veiksmīgi sadarbojoties Latvijas, ASV un “Interpol” darbiniekiem, Latvijai tiek izdots noziedznieks. Pirmais gadījums bija šā gada augustā, kad tika izdots krāpšanā apsūdzētais Vjačeslavs Goilo. Viņa izdošana ilga apmēram gadu.

Valsts policijas darbinieki par sadarbību īpaši pateicas ASV Federālās izmeklēšanas birojam un “Interpol” pārstāvjiem. Zandberga transporta izdevumus sedza abas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!