Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesa trešdien izskatīs lietu pret dienesta pilnvaru pārsniegšanā apsūdzēto bijušo Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāru Valdi Egli un valsts amatpersonas bezdarbībā apsūdzēto IZM darbinieci Helēnu Kaņepi saistībā ar valsts zemes iznomāšanu Mežaparkā.

Jau vēstīts, ka Augstākā tiesas Senāts pēc Ģenerālprokuratūras kasācijas protesta pērn martā atcēla Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Egle un Kaņepe tika attaisnoti. AT lietu nosūtīja jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Abas bijušās amatpersonas prokuratūra apsūdz saistībā ar zemes nomas līgumu starp IZM un SIA "Studentu centrs" par IZM valdījumā esošā nomas objekta Rīgā, Ezermalas ielā nodošanu "Studentu centra", lietošanā. Nomas maksa par īpašumu tika noteikta 1500 latu apjomā, jeb par 4094,37 latiem mazāka nekā to paredzēja toreizējie Ministru kabineta noteikumi, tādā veidā ik mēnesi nodarot IZM materiālos zaudējumus. Vēlāk uz līguma neizdevīgumu norādīja arī Valsts kontrole.

Prokuratūra uzskatīja, ka amatpersonas nepildīja savus pienākumus - aiz nolaidības neizdarīja darbības, kuras pēc likuma un pēc uzliktā uzdevuma bija jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2008.gada pavasarī Egli atzina par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā un piemēroja viņam naudas sodu 100 minimālo mēnešalgu (16 000 latu) apmērā, savukārt Kaņepe tika atzīta par vainīgu valsts amatpersonas bezdarbībā un viņa tika sodīta ar naudas sodu 50 minimālo mēnešalgu (8000 latu) apmērā. Tāpat tiesa abiem apsūdzētajiem piemēroja trīs gadu aizliegumu ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Apelācijas sūdzības par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza apsūdzētie un Egles aizstāvis. Izskatot krimināllietu otrajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 30.oktobrī Centra rajona tiesas spriedumu atcēla un abas apsūdzētās amatpersonas attaisnoja, bet prokuratūra spriedumu pārsūdzēja.

Jau ziņots, ka "Studentu centru" 2004.gadā dibināja Māris Safargalejevs, un jau pāris nedēļas pēc tam - laikā, kad mainījās IZM vadība, šī firma bez konkursa uz 20 gadiem ieguva nomā vērtīgu valsts zemesgabalu pie Ezermalas ielā 6. Vēlāk tika atzīts, ka nomas līguma nosacījumi ir neizdevīgi valstij.

Presē savulaik jau plaši tika vēstīts, ka interesi par vērtīgo zemesgabalu Ezermalas ielā 6, kur savulaik atradās tā dēvētā Alkšņa karaskola, izrādīja Aināra Šlesera partijas biedrs Juris Radzevičs - īsu brīdi izglītības un zinātnes ministrs. Karaskolas teritoriju ar apmēram 30 objektiem valsts savulaik nodevusi Rīgas Tehniskajai universitātei, Zemesgrāmatā to ierakstot kā valsts īpašumu RTU valdījumā. Radzevičs to uzskatījis par nelikumību un pieprasījis nodot IZM valdījumā. Īsi pirms Induļa Emša valdības krišanas tika parakstīts akts par visu ēku nodošanu IZM bilancē, un vēlāk tās tika iznomātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!