Foto: Shutterstock
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi divu savstarpēji saistītu naudas "atmazgātāju" grupējumu darbību, un sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem "shēmā" iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos arestēti 140 000 eiro (aptuveni 98 392 lati), portālu "Delfi" informēja VID. "Atmazgātāji" centušies pretoties izmeklētājiem, pat ar speciāliem cīņas paņēmieniem.

Finanšu policijas pārvalde, veicot vairākas kratīšanas Rīgā, Bauskā un Ogres rajonā, otrdien vienlaicīgi apturēja divu noziedzīgo grupējumu darbību, kuri, izvairoties no nodokļu nomaksas un "atmazgājot" naudu, valstij nodarīja zaudējumus lielā apmērā. Sadarbībā ar Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu uzlikts arests vairāku ''naudas atmazgāšanas'' shēmā iesaistīto uzņēmumu līdzekļiem 140 000 eiro (98 392 lati) apmērā Lietuvas kredītiestāžu norēķinu kontos.

Finanšu policijas pārvaldē 10. un 11.janvārī uzsākti divi kriminālprocesi par personu grupu, kas ir izveidojusi savstarpēji saistītu uzņēmumu darījumu ķēdes, lai izvairītos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus, izmantojot vairāku uzņēmumu un citu uzņēmumu datus, dokumentus un banku kontus.

Izmeklētāji sadarbībā ar Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienestu ir arestējuši vairāku ''naudas atmazgāšanas'' shēmā iesaistīto uzņēmumu līdzekļus Lietuvas kredītiestāžu norēķinu kontos, informē VID. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kredītiestādēs ir apturēta vairāku noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontu darbība.

VID norāda, ka precīzs apturēto naudas līdzekļu apjoms pagaidām nav zināms, jo vēl nav saņemta visa nepieciešamā informācija no kredītiestādēm. Pārsvarā noziedzīgi iegūtie līdzekļi ar "kurjera" starpniecību tika noņemti no Lietuvas, Igaunijas un Polijas kredītiestāžu kontiem un nogādāti Latvijā. Izmeklētājiem izdevās aizturēt kurjeru naudas nodošanas brīdī ar no Lietuvas kredītiestāžu kontiem izņemtu skaidro naudu gandrīz 35 000 eiro (aptuveni 24 598 lati) apmērā.

Abu grupējumu pārstāvjus vieno personiskas attiecība un, lai apgrūtinātu izmeklēšanu un slēptu nozieguma pēdas, abu grupējumu organizatori sadarbojās skaidrās naudas iegūšanā. Viens grupējums izmantoja otra grupējuma Lietuvā, Igaunijā un Polijā reģistrēto uzņēmumu rekvizītus un kredītiestāžu kontus, stāsta VID. Savukārt, lai apgrūtināti izsekošanu, grupējumu dalībnieki izmantoja automašīnas, kurām bija Lietuvā reģistrētas valsts numura zīmes.

Abu noziedzīgo grupējumu galvenie "klienti" bija celtniecības, lauksaimniecības tehnikas piegādes un uzstādīšanas, tipogrāfijas pakalpojumu, automašīnu tirdzniecības un citi uzņēmumi, informē VID.

Abi noziedzīgie grupējumi organizēja ''fiktīvu'' uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas lielā apmērā un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un atmazgātu naudu, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Kratīšanu laikā grupējumu pārstāvji aktīvi pretojās - uzņēmuma grāmatvede, kura apkalpoja noziedzīgo grupējumu, izrādīja pretestību un mēģināja bēgt pa ēkas logu, bet kāda cita noziedzīgajā grupējumā iesaistīta persona pret Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem pielietoja speciālās cīņas paņēmienus, bet tika aizturēta.

Noziedzīgajās darbībās iesaistītā personu grupa pēc sākotnējās informācijas laika posmā no 2011.gada jūnija līdz decembrim apgrozījusi aptuveni sešus miljonus latu. Legalizējot noziedzīgi iegūtos līdzekļus un nenomaksājot PVN, valsts budžetam nodarīts kaitējums 1,2 miljona latu apmērā.

Kriminālprocesā izmeklētāji veica 19 kratīšanas Rīgā un Bauskā, birojos, automašīnās un personu dzīves vietās. Kratīšanu laikā izņemti lietiskie pierādījumi – vairāku uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī citi pierādījumi noziedzīgajām darbībām.

Izmeklētāju rīcībā esošā informācija liecina, ka grupējumā bijušas iesaistītas septiņas personas, no kurām divas uzskatāmas par noziedzīgu nodarījumu organizatoriem un faktiskajiem vadītājiem. Trīs iesaistītajām personām ir aizdomās turamās personas statuss, tai skaitā vienai no tām ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Otra grupējuma darbības rezultātā 2011.gadā no jūnija līdz decembrim shēmu klienti ir izvairījušies no nodokļu nomaksas 237 153 latu apmērā un legalizējuši noziedzīgi iegūtus līdzekļus aptuveni viena miljona latu apmērā. Kriminālprocesa ietvaros VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji 2012.gada 31.janvārī veica 24 kratīšanas Ogres rajonā - birojos, automašīnās un personu dzīves vietās. Kratīšanu laikā tika atrasti un izņemti lietiskie pierādījumi – vairāku uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori, kā arī citi pierādījumi noziedzīgajām darbībām. Aizdomās par iespējamu noziedzīgu darbību veikšanu šobrīd tiek turētas četras personas, divas no tām ir organizatori. Visām personām ir aizdomās turamās personas statuss, tai skaitā vienai no tām ir piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums un vēl vienai - policijas uzraudzība.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!