Foto: DELFI
Šonedēļ likumsargi likvidējuši vienu no pasaules ietekmīgākajiem hakeru forumiem – "Darkode". Starptautiskas operācijas laikā aizturētas 28 personas un veiktas 37 kratīšanas, kurās atsavināts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču.

Kā informē Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis, operācijā piedalījās arī Latvijas Valsts policija (VP), kas Rīgā aizturējusi vienu personu.

Starptautisko operāciju ar Eiropola Eiropas kibernoziegumu centra atbalstu vadīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), un operācijā kopā piedalījās 20 valstu tiesībsargājošās iestādes. Visas izmeklēšanas darbības tika koordinētas no komandcentriem, kurus bija izveidojuši FIB darbinieki ASV pilsētā Pitsburgā un Eiropola darbinieki Nīderlandes pilsētā Hāgā. Latvijā atsevišķas izmeklēšanas darbības veica VP Starptautiskā sadarbības biroja un Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes amatpersonas.

Operācijas laikā likumsargi pārņēma foruma vadību un tā mājaslapā izvietoja paziņojumu, ka forums ir aizturēts. Tāpat operācijas laikā veiktas 37 kratīšanas 18 valstīs un kopā aizturētas 28 personas, kā arī izņemts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču.

Sadovskis skaidro, ka Rīgā veikta kratīšana ar forumu saistītas personas dzīvesvietā. Kratīšanas laikā atrasta ne tikai datortehnika, bet arī narkotiskās vielas – trīs grami hašiša un pieci grami MDMA tablešu. Par narkotisko vielu glabāšanu 1992. gadā dzimušais dzīvokļa iemītnieks aizturēts. Šobrīd pret vīrieti uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu glabāšanu, taču pēc izņemtās datortehnikas ekspertīzes tiks lemts arī par turpmāko izmeklēšanas virzību saistībā ar iespējamu kibernoziegumu veikšanu atbilstoši ASV likumdošanai. Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais bijis aktīvs foruma lietotājs.

"Darkode" forums izveidots 2009. gadā, tam kopā bija 250 – 300 lietotāji, starp kuriem bija arī vairāki pasaules spējīgākie hakeri. Galvenokārt šis forums tika izmantots, lai tā lietotāji savā starpā tirgotos ar ļaunatūru, botu tīkliem, zagtiem kredītkaršu datiem un citiem rīkiem, kurus iespējams izmantot kibernoziegumos. Šis bija ietekmīgākais angliski runājošo hakeru forums, ietekmes ziņā to apsteidz vien krieviski runājošo kibernoziedznieku forumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!