Kāda madoniete prokuratūrā iesniegusi sūdzību par Madonas policijā trešdien notikušu incidentu, kura laikā viņa fiziski un morāli pazemota.
Starpgadījumu izmeklēs Madonas rajona prokuratūra, pārbaudi veiks arī Iekšlietu ministrijā. Materiāli par notikušo nosūtīti arī uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Madonas rajona prokuratūras virsprokurors Vilnis Burka informēja, ka ir saņēmis iesniegumu no zvērinātā advokāta Zigurda Grīnvalda ar sīkiem viņa dzīvesbiedres Kristīnes Grīnvaldes (1971) paskaidrojumiem par incidentu Madonas rajona policijas pārvaldē.

Grīnvalds iesniegumā Madonas rajona prokuratūrai norādījis, ka viņa sieva kopā ar kādu vīrieti 15.oktobrī bija ieradusies Madonas pilsētas policijas iecirknī pēc neoficiāla (mutiska) izsaukuma. Sieviete nav laista ārā no kabineta, kur "viņa izjutusi pašcieņu aizskarošu attieksmi". Uz sievietes palīgā saucienu atsaucies ar viņu uz iecirkni kopā atnākušais vīrietis. Sieviete stiepusi pretī roku, bet viņai "tvēriens neizdevās, un rokās palika kaut kāds papīrs".

Grīnvalde no pilsētas iecirkņa "izvilkta gan aiz matiem, gan rauta aiz rokām, vilkta pa zemi, un, kad viņa bezspēkā nokrita, tika spārdīta ar kājām, tādējādi viņai nodarītas sāpes un psihotrauma". Sievieti policisti "kā gaļas gabalu iesvieda nezināmā automašīnā ar galvu pa priekšu, tai atsitoties pret krēslu".

Pēc tam Madonas rajona policijas pārvaldē sieviete "pakļauta kratīšanai vīriešu klātbūtnē". Pēc notikušā ārsts sievietei konstatējis multiplus sasitumus un skrāpējumus.

Advokāts lūdz ierosināt dienesta izmeklēšanu un tās laikā atstādināt no dienesta pienākumu veikšanas vairākus Madonas pilsētas iecirkņa policistus, ieskaitot iecirkņa priekšnieku Jāni Gļaudu, kurš, pēc Grīnvalda domām, savā darbavietā "pieļāva sadismu un ņirgāšanos" par apmeklētāju.

Gļauda sacīja, ka sieviete iecirknī nav fiziski aizskarta. "Viņa izrādīja nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām, sista viņa nav, vienīgais fiziskais spēks ir lietots, ievietojot viņu dienesta automašīnā," klāstīja Gļauda. Viņš teica, ka sieviete uz policijas iecirkni nemaz nav izsaukta un "atnāca bez kāda pamata, traucējot policijas iecirkņa darbu".

Grīnvaldei sastādīts protokols par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām un par ļaunprātīgu huligānismu, kuru izskatīs Madonas rajona tiesa.

Gļauda norādīja, ka incidenta laikā policijā šī pati sieviete mēģinājusi iznīcināt kāda pilsoņa iesniegumu, kā arī pretojusies policijas darbiniecei, savainojot viņai aci. "Mēs arī likuma paredzētajā kārtībā rīkosimies. Krimināllikums paredz saukšanu pie atbildības par vieglu miesas bojājumu nodarīšanu," teica Gļauda.

Viņš klāstīja, ka incidents pilsētas policijas iecirknī patiesībā "sākās ar to, ka viņa [atnākusī apmeklētāja] paķēra oficiāli reģistrētu dokumentu - pilsoņa iesniegumu - un gribēja to sabojāt, saņurcīja un iebāza sev kabatā". Policijas dežūrdaļā kratīšanu veikusi policiste, atņemot pirms tam iecirknī patvaļīgi nolaupīto dokumentu.

Gļauda klāstīja, ka tādi gadījumi ir "ļoti reti". "Visu dienu [iecirknī] tika traucēts darbs. Varbūt mēģināsim panākt, lai ierosina krimināllietu par iestādes darba traucēšanu, veicot huligāniskas darbības."

Materiāla pārbaudi Madonas rajona prokuratūra uzdeva prokuroram Agrim Skradailim.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniece Evita Bune informēja, ka Grīnvalda iesniegums saņemts piektdien un pirmdien norīkos atbildīgo iesnieguma izskatīšanai.

Madonas rajona policijas pārvaldes kārtības policijas priekšnieks Ansis Graudiņš sacīja, ka pilsētas iecirkņa policisti nav atstādināti no darba un dienesta pārbaude nenotiek. "Pārbaudi veic prokuratūra. Kāpēc dubultot?" jautāja Graudiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!