Privatizācijas aģentūras (PA) darbinieces Ilonas Skadiņas slepkavības organizēšanā apsūdzētā Astrīda Svipsta vairāku gadu garumā Skadiņai kopumā samaksājusi vairāk nekā Ls 200 000, lai varētu kļūt par maksātnespējīgu valsts uzņēmumu administratori, teikts prokuratūras sastādītajā apsūdzības rakstā.
Rīgas apgabaltiesa šodien sāka izskatīt krimināllietu par bijušās PA Maksātnespējas un likvidācijas sektora vadītājas Skadiņas slepkavību. Šajā krimināllietā apsūdzēta bijusī uzņēmuma "Flandrija" direktore Svipsta un vēl četras personas.

Kā teikts apsūdzībā, ko šodien tiesas zālē nolasīja prokurors Ivars Krauze, pati Skadiņa bija piedāvājusi Svipstai samaksāt 500 000 ASV dolāru, lai tādējādi kļūtu par maksātnespējīgu uzņēmumu administratori un gūtu ienākumus. Pēc tam laika posmā no 1998.gada līdz 2000.gada janvārim Svipsta vairākkārt bija nodevusi Skadiņai gan skaidras naudas summas, gan arī apmaksājusi ārzemju braucienus.

Prokuratūra noskaidrojusi, ka Svipsta un Skadiņa kopā devušās braucienos uz Prāgu, Londonu, Šveici un Vāciju, Skadiņas vajadzībām Svipsta šajos braucienos bija iztērējusi attiecīgi Ls 5000, Ls 10 000, Ls 10 000 un Ls 4000. Kopējā summa, ko Svipsta nodevusi Skadiņai, pēc prokuratūras aprēķiniem, bijusi Ls 208 398,08.

Tādējādi Svipsta ar Skadiņas palīdzību bija kļuvusi par administratori kopumā 11 maksātnespējīgos valsts uzņēmumos - "Meteors", "Tehnika un sports", "Reaģents", "Būvdetaļa", "Ellar", "Autodiagnostika", "Kosmoss", Valsts saimniecībā "Rīga", "8.marts" u.c.

Savukārt apsūdzības daļā par Skadiņas nonāvēšanu teikts, ka Svipsta savam paziņam Igoram Frolovam piedāvājusi atrast personas, kas varētu piekaut Skadiņu, apzinoties, ka tā rezultātā var iestāties upura nāve. Par šī "darba" paveikšanu Svipsta solīja maksāt 10 000 ASV dolāru.

Vēlāk Svipsta Frolovam nodevusi pusi naudas, Skadiņas fotogrāfiju, parādījusi māju, kur dzīvo upuris, un sniegusi informāciju par laiku, kad Skadiņa iznāk no mājas, lai dotos uz darbu.

Savukārt Frolovs piekaut Skadiņu pierunāja Vjačeslavu Bondarenko, Igoru Čikatu un Valēriju Solovjovu. Šie vīrieši novēroja Skadiņas māju, bet 2000.gada 17.februāra rītā uzbruka viņai ar koka vālīti. Bondarenko iesita cietušajai trīs reizes pa galvu, nodarot smagus miesas bojājumus, no kā iestājās cietušās nāve.

Kad Svipsta no Frolova uzzinājusi par uzdevuma paveikšanu, viņa iedevusi tam vēl 5000 ASV dolāru un devusi norādījumu gan viņam, gan slepkavības izpildītājiem atstāt valsti. Taču jau 27.martā policija aizdomās par slepkavības izdarīšanu aizturēja Bondarenko un Solovjovu.

Uzzinājis par to, Frolovs no Svipstas vēl pieprasījis naudu, un Svipsta iedevusi viņam 10 000 Vācijas marku un Ls 2700. Frolovs un Čikats aizbrauca uz Baltkrieviju, kur viņus vēlāk aizturēja policija.

Tiesājamie savu vainu viņiem inkriminētajos noziegumos neatzīst. Bondarenko atzīst Skadiņas piekaušanas faktu, taču noliedz, ka tā būtu bijusi iepriekš plānota slepkavība un ka sitēji vispār vēlējušies izdarīt slepkavību.

Šodien tiesā tika uzklausīta cietusī - nogalinātās meita Ieva Skadiņa. Viņa skaidroja, ka nav zinājusi mātes ienākumu apjomu, taču domājot, ka viņas alga PA bijusi ne mazāka kā Ls 700 mēnesī. Viņa bijusi ļoti pārsteigta, uzzinot, ka par mātes slepkavību tiek apsūdzēta Svipsta. Šo sievieti cietusī zinājusi kā savas mātes paziņu.

Nogalinātā bijusi diezgan valdonīga pēc rakstura un diezgan skeptiski uz visu raudzījusies, taču savu paziņu Svipstu viņa esot raksturojusi kā enerģisku darbinieci, labu juristi, kas prot savu darbu.

Meita zinājusi, ka mātei darba vietā seifā ir nauda, taču uzskatījusi, ka tie ir mātes iekrājumi, kurus viņa glabā drošā vietā. Par naudas rašanās avotiem un kopējo summu Skadiņas meita neko nezināja. Par mātes braucieniem uz ārzemēm zinājusi, taču domājusi, ka tie ir komandējumi vai arī māte maksājusi no savas kabatas.

Tiesas sēde turpināsies rīt, kad uz tiesu izsaukti astoņi liecinieki. Tikpat liecinieku uzaicināti arī uz piektdien paredzēto tiesas sēdi. Tiesājamie tiks nopratināti kā pēdējie, jo savu vainu neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!