Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla iepriekšējās tiesas instances pieņemto lēmumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu bijušajai Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra (IC) darbiniecei Vijai Jermačenko, kura, izmantojot dienesta stāvokli, sniedza konfidenciālas ziņas.
Jermačenko šodien tiesas sēdē stāstīja, ka sākotnējās izmeklēšanas laikā pret viņu ir pārkāptas kriminālprocesa normas - viņa pratināta bez advokāta, kam viņa piekritusi, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki solījuši nelūgt viņas apcietināšanu.

Aizturētā lūdza tiesu atbrīvot viņu no apcietinājuma, jo viņas apgādībā ir nepilngadīga meita un māte - 2.grupas invalīde. Jermačenko pārmeta izmeklētājiem, ka tie nav ļāvuši viņai sazināties ar radiniekiem, lai aizturēšanas izolatorā nogādātu pirmās nepieciešamības preces, viņai nav bijusi iespēja pat izķemmēt matus.

"Tāda es tiku parādīta televīzijā visai Latvijai, un tas vien jau ir sods," sacīja Jermačenko.

Jermačenko savu vainu pilnībā atzīst. Viņa noraida tikai apgalvojumu, ka noziegumu izdarījusi mantkārīgā nolūkā.

Viņa arī solīja nekādā mērā netraucēt izmeklēšanu, kā arī nesatikties ar personām, kuras būtu norādījusi prokuratūra.

Prokurors Sergejs Petruhno bija citās domās, skaidrojot tiesai, ka vēl nav izzināti aizturētās līdzdalībnieki, kādēļ nebūtu iespējams noteikt to personu loku, ar kuriem Jermačenko nedrīkstētu satikties. Prokurors minēja, ka tālākajā lietas izmeklēšanas gaitā varbūt radīsies iespēja drošības līdzekli mainīt, taču pašlaik izmeklēšana tikai uzsākta, tādēļ Jermačenko izraudzītais drošības līdzeklis ir adekvāts.

Tiesa tomēr uzskatīja, ka nav pamata turēt Jermačenko apcietinājumā, jo nav pazīmju, kas norādītu, ka viņa varētu traucēt izmeklēšanu.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļai lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret Jermačenko.

Neoficiāla informācija liecina, ka aizturētā darbiniece, kura iekšlietu sistēmā strādāja no 1978.gada, bet IC no 1990.gada, nelikumīgi kādai iestādei sniegusi dažādas ziņas no ministrijas rīcībā un pārraudzībā esošām datu bāzēm. Arī iepriekš likumsargiem jau bijušas aizdomas, ka sieviete, iespējams, veic kādas pretlikumīgas darbības ar informāciju, kas viņai saistībā ar dienesta pienākumiem ir pieejama, taču to likumīgi nav bijis iespējams pierādīt.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka sievietes darbavietā un dzīvesvietā tika veiktas apjomīgas kratīšanas un ka, iespējams, aizturētā IC darbiniece izpaudusi ne tikai valstij piederošu, bet arī klasificētu informāciju.

Lemjot par drošības līdzekļa piemērošanu, tiesā aizturētā savu vainu izdarītajā noziegumā atzina, lūdzot apcietinājumu kā drošības līdzekli viņai nepiemērot. Tomēr tiesa, izvērtējot KNAB iesniegtos krimināllietas materiālus, iepriekš nolēma sievieti apcietināt.

Pēc biroja vērtējuma, Jermačenko ar savām darbībām pārkāpusi Fizisko personu datu aizsardzības likumu, Sodu reģistra noteikumus, fototēkas izmantošanas noteikumus un daudzus IeM normatīvos aktus, kas reglamentē dažādu datu bāzu izmantošanu, tajās ievadāmo informāciju un apkalpošanu.

Aizturētā IC darbiniece, iespējams, nav darbojusies viena un likumpārkāpumus veikusi kopā ar citām pagaidām nenoskaidrotām personām. Tās birojam tagad jānoskaidro un jānopratina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!