Rīgas apgabaltiesa pirmdien krimināllietā par jaunieša noslepkavošanu 2002.gada februārī Rīgas rajona Salas pagastā divus no četriem tiesājamajiem pilnībā attaisnoja. Vienam tiesājamajam sods noteikts mazāks, nekā likumā paredzēts, bet ceturtajam tiesājamajam tiesa piesprieda minimālo paredzēto sodu.
Tiesa par vainīgu 1979.gadā dzimušā Ģirta Čepika slepkavībā atzina Vairi Zīli un piesprieda viņam 12 gadus cietumsoda ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem. Soda izciešanā ieskaitīts arī pirmstiesas izmeklēšanas laikā apcietinājumā pavadītais periods no 2002.gada aprīļa.

Jāni Galvanovski, kurš arī tika atzīts par vainīgu jaunieša slepkavībā, tiesa atzina par ierobežoti pieskaitāmu un noteica viņam sodu, kas ir mazāks, nekā likumā paredzēts. Galvanovskim tiesa piesprieda astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju. Pēc soda izciešanas divus gadus viņam būs policijas kontrole. Soda izciešanā Galvanovskim ieskaitīts arī pirmstiesas izmeklēšanas laikā apcietinājumā pavadītais laiks no 2002.gada aprīļa.

Zīlem un Galvanovskim būs jāsedz arī 3784 latu pieteiktā civilprasība par bēru izdevumu segšanu un juridiskajiem pakalpojumiem bojāgājušā tēvam.

Tiesājamo Valteru Cēsinieku tiesa attaisnoja pilnībā un spriedumā norādīja, ka policijas darbinieki, kuri pratinājuši tobrīd aizdomās turēto, pārkāpuši satversmes 95.panta un Eiropas Cilvēktiesību konvenciju par cilvēku spīdzināšanu. Cēsinieka pirmstiesas sniegtās liecības tiesa neatzina par likumīgi iegūtām, līdz ar to tās nevarēja būt par iemeslu notiesājošam spriedumam.

Tiesā Cēsinieks informēja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā sniegtās liecības viņš sniedzis fiziskas ietekmēšanas rezultātā gan Organizētās noziedzības un apkarošanas pārvaldē, gan Rīgas rajona Policijas pārvaldē.

Tiesa attaisnoja arī tiesājamo Oļegu Opekunu, atzīstot, ka, pamatojoties uz Kriminālprocesa likumu, visas šaubas lietas izskatīšanā tiek traktētas par labu tiesājamajam.

Pēc sprieduma pasludināšanas prokurors atzina, ka, visticamāk, spriedumu pārsūdzēšot.

Krimināllietā bija apsūdzētas četras personas - Jānis Galvanovskis, Oļegs Opekuns, Vairis Zīle un Valters Cēsinieks. Apsūdzība viņiem uzrādīta pēc Krimināllikuma 117.panta 9. un 10.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā un ja to paveikusi personu grupa.

Zīle un Galvanovskis savu vainu atzina daļēji, savukārt pārējie divi - noliedza pilnībā.

Prokurors tiesu debatēs Opekunam, Zīlem un Cēsiniekam pieprasījis brīvības atņemšanu uz 15 gadiem un policijas kontroli uz diviem gadiem, kā arī mantas konfiskāciju. Savukārt Galvanovski prokurors lūdz sodīt ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem, kā arī mantas konfiskāciju.

2002.gada martā Rīgas rajonā Salas pagastā meža masīvā tika atrasts jauna vīrieša līķis ar vardarbības pazīmēm. Jaunieša līķis bija ievietots betonā.

Veicot tiesu medicīnas ekspertīzi, noskaidrots, ka 1979.gadā dzimušais Gints Č. noslepkavots jau 2002.gada 2.februārī. Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, slepkavība bija saistīta ar naudas darījumiem.

Krimināllietā apsūdzētais Opekuns tika aizturēts pagājušā gada aprīlī, kad viņš ar savu automašīnu "Oldsmobile Regency" mēģināja šķērsot Latvijas un Lietuvas robežu Grenctāles robežpunktā. Jau iepriekš policija bija aizturējusi arī Galvanovski un Cēsinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!