Tiesa tā dēvētās Rīgas domes kukuļošanas lietas materiāliem pievienojusi videoierakstu ar eksperimentu par 326 000 eiro (aptuveni 228 000 latu) ievietošanu kurpju kastē, portālam "Delfi" apliecināja viens no eksperimenta veicējiem, advokāts Jānis Rozenbergs.

Lietā apsūdzētā, bijušā Pilsētas attīstības departamenta direktora Viļņa Štrama advokātiem eksperimentā neizdevās šādu summu apavu kastē ievietot. Viņi eksperimentu bija nofilmējuši un lūdza videoierakstu pievienot lietas materiāliem. Lai arī pārējiem lietas dalībniekiem par lūgumu bijuši dažādi viedokļi, tiesa to piektdien apmierināja.

Rozenbergs portālam "Delfi" iepriekš stāstīja, ka advokāti eksperimentam izgatavojuši naudas zīmju kopijas, mēģinot tās salikt kurpju kastē. Tam izmantota 46.izmēra apavu kaste un naudas kopijas izgatavotas no visiem nomināliem, sākot no 20 eiro līdz 500 eiro banknotēm. Eksperimentā secināts, ka 326 000 eiro kurpju kastē, uzliekot tai vāku, iedabūt neizdodas.

Iepriekš Rīgas apgabaltiesa noraidīja advokātu priekšlikumu veikt šādu eksperimentu, norādot, ka ir pagājis gana ilgs laiks un nav iespējams radīt tādus apstākļus, kādos norisinājās konkrētā epizode.

Krimināllietā apsūdzētais, bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita iepriekš liecināja par kurpju kasti, kuru aptuveni pirms pieciem gadiem Vecrīgas kafejnīcā "Nostalģija" viņš priekšniecības uzdevumā saņēmis no uzņēmējas Ināras Vilkastes un Raimonda Štālberga. Janita kasti aiznesis uz Štrama kabinetu, taču nav varējis kasti ielikt seifā. Vēloties naudu sakārtot pēc nomināliem, Janita to uzlicis uz galda, taču, aizskaitot līdz 326 000 eiro, no tālākas skaitīšanas atteicies, lai arī uz galda vēl palikusi naudas kaudzīte. Galu galā viņš banknotes nesakārtotas ielicis seifā. Janita liecināja, ka šīs darbības veicis aptuveni četrās, piecās minūtēs.

Apšaubot to, ka tik īsā laikā var saskaitīt šādu naudas summu un to, ka šādu naudas daudzumu var ielikt kurpju kastē, Štrama advokāts Oskars Rode lūdza tiesu bijušajā viņa klienta kabinetā veikt eksperimentu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā uz apsūdzēto sola sēž Štrams, bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora vietnieks Pēteris Strancis, Janita, Vilkaste, kompānijas "NCC Spilve Development" pārstāvis Igaunijas pilsonis Prīts Tomings un Rīgas un Jūrmalas mērs Inkulis. Apgabaltiesa lietu skata kopš pagājušā gada 30.oktobra. Krimināllieta saistīta ar liela mēroga kukuļošanu, lai īstenotu dažādus būvniecības projektus Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!