Foto: LETA

Ceturtdien Zemgales apgabaltiesā, iztiesājot Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietu, tiesa nolēma pieaicināt papildu lieciniekus no Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) Jēkabpils iecirkņa, kļuva zināms tiesas sēdē.

Pēc apsūdzētā Arvo Žagara aizstāvja Edija Saulīša lūguma, ko atbalstīja citi apsūdzēto advokāti, tiesa ceturtdien nolēma pieaicināt papildu lieciniekus no VP Jēkabpils iecirkņa, kuri bija klāt spēļu zāles aplaupītāju aizturēšanā 2011.gada 25.janvārī.

Advokāti to skaidroja ar nepieciešamību gūt vairāk skaidrības liecībās, kas saistītas ar apšaudi starp laupītājiem un policistiem. Pēc lietas materiāliem, konkrēti Žagars ir apsūdzēts Andra Znotiņa noslepkavošanā.

Bijušais policists Raitis Cipruss, kurš no darba VP ZRP Jēkabpils iecirknī atvaļinājies pagājušā gada martā, liecinot par apšaudes detaļām, minēja divu policistu ekipāžu, kuri drīz pēc apšaudes piebraukuši notikuma vietai ar netrafarētu automašīnu "Hyndai Getz", bet, kad izkāpuši no auto, ieraudzīja notikušā bīstamību, tad drīz devās prom.

"Iespējams, kolēģi bija bez ieročiem, tāpēc, redzot gulošos biedrus, neriskēja iesaistīties apšaudē, un drīz pēc tam ieradās papildspēki, bruņoti ar automātiem, par kuru izbraukšanu uz aizturēšanu policijā visi jau bija informēti," atcerējās Cipruss.

Advokāts Saulītis pauda, ka citu policistu liecības varētu noderēt apšaudes situācijas noskaidrošanā, jo cietušie policisti gulējuši zemē, bet Salvis Tihanovskis, kuru ievainoja kaklā, notikuma vietā zaudēja samaņu un neredzēja apšaudes turpmāko gaitu.

Cipruss gan minēja, ka ar netrafarēto automašīnu piebraukušie policisti bija ap 50 metru attālumā no notikuma vietas un varēja neredzēt situācijas detaļas. Zemgales apgabaltiesas tiesnesis Juris Siliņš aicināja cietušos policistus palīdzēt noskaidrot, kuri kolēģi piedalījās aizturēšanā un varētu liecināt tiesā, kam viņi piekrita.

Kā ziņots, Cipruss, kurš laupītāju aizturēšanas dienā bija bojā gājušā Znotiņa pārinieks, ceturtdien tiesas sēdē detalizēti aprakstīja starp policistiem un uzbrucējiem notikušo apšaudi, kura ilgusi aptuveni septiņas sekundes, jo viņš pats nebija ievainots un visu redzēja no malas, taču, pēc apsūdzēto aizstāvju domām, viņš nepietiekami precīzi aprakstīja ievainoto stāvokli pēc apšaudes.

Cipruss apstiprināja Tihanovska un Rima Šveda iepriekš liecināto, ka uz aizturēšanu sākumā devās trīs bruņoti policisti - Znotiņš, Tihanovskis un Šveds. Viņi ielenca uzbrucēju mašīnu - Znotiņš no kreisās - šofera - puses, Tihanovskis - no labās, bet Šveds tuvojās no aizmugures Znotiņa virzienā pa kreisi.

Pēc Ciprusa liecības, pirmo ievainoja Thanovski, tad saļimis Šveds, bet Znotiņš turpinājis apšaudi, taču viņa kustības liecinājušas, ka viņš turpina šaut, būdams jau ievainots. Znotiņš saļima pēdējais, un viņam mediķi pēcāk konstatēja nāvi.

Cipruss un todien viņu ekipāžā iekļautais praktikants Jorens Leskovičs apšaudē nepiedalījās, jo viņiem nebija ieroču.

Leskovičs liecināja, ka sākumā palicis pie iecirkņa inspektoru Znotiņa un Ciprusa dienesta automašīnas, bet, sākoties apšaudei, pietupies aiz tālāk stāvošās ceļu policistu Tihanovska un Šveda automašīnas. Leskovičs apsūdzēto aizstāvjiem atzina, ka salīdzinoši maz redzējis un nevar situāciju aprakstīt pietiekami detalizēti, piemēram, kādā leņķī pret aizturamo mašīnu stāvējis katrs kolēģis.

Ceturtdienas sēdē šai iztiesāšanai pievienojās iepriekš bez aizstāvja palikušā Staņislava Berkula advokāte Anita Riekstiņa. Berkuls nepiedalījās spēļu zāles aplaupīšanā, viņš apsūdzēts tikai vienā epizodē kopā ar Edgaru Paruškinu un brāļiem Denisu un Pāvelu Hristoforidi par 2008.gadā veiktu krāsošanas-špaktelēšanas automāta zādzību kādā celtniecības objektā Jūrmalā.

Pēc apspriešanās ar aizstāvi viņš tiesai skaidroja, ka būtu gatavs atzīties nodarītajā, taču pauda nepieciešamību tiesas sēdē izvērtēt savāktos pierādījumos.

Kā ziņots, vecākās inkriminētajās zādzību un laupīšanu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un Paruškins savu vainu neatzina.

Savukārt Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Leonīds Koņuhovs un Staņislavs Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Ceturtdienas sēdē tiesa pabeidza nopratināt cietušos - policijas, spēļu zāles un apsardzes firmas darbiniekus - un sāka citu liecinieku nopratināšanu.

Šīs lietas iztiesāšanu sāka 31.janvārī, kad tiesa nopratināja cietušos spēļu zāles "Fēnikss" uzņēmuma SIA "Alfor" darbiniekus un vienu uzbrucēju aizturēšanas gaitā ievainoto policistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!