Foto: DELFI
Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesai nodevis tā dēvēto Imantas pedofila krimināllietu.

Kā portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, krimināllietā pie kriminālatbildības saukts vīrietis par vardarbīgu dzimumtieksmju apmierināšanu pretdabiskā veidā ar mazgadīgām personām, lietojot vardarbību, draudus, kā arī izmantojot šo personu bezpalīdzības stāvokli. Tāpat apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai minētajam vīrietim celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 160. panta 3. daļas, Krimināllikuma 15. panta 4. daļas un Krimināllikuma 160. panta 3. daļas un Krimināllikuma 162. panta 2. daļas, kas bija Krimināllikuma redakcijā līdz 2014. gada 13. jūnijam.

Par seksuālu vardarbību, ja tā izdarīta ar nepilngadīgo, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem. Savukārt par pavešanu netiklībā, ja tas izdarīts ar mazgadīgo, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz septiņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Apsūdzētais saukts pie kriminālatbildības arī par divu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 15. panta 4. daļā un Krimināllikuma 160. panta 6. daļā, kā arī par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas paredzēts Krimināllikuma 160. panta 6. daļā (Krimināllikuma redakcijā, kas spēkā no 2014. gada 14. jūnija). Savukārt par seksuālu vardarbību, ja tas izraisījis smagas sekas vai ja tas izdarīts ar personu, kura nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, soda ar mūža ieslodzījumu, ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka pagājušā gada augustā policija aizturēja 20 gadus vecu vīrieti par smagiem dzimumnoziegumiem pret mazgadīgām meitenēm daudzdzīvokļu namu kāpņutelpās Imantā un Zasulaukā.

Ekspertīzes slēdziens liecina, ka vīrietis ir atzīts par pieskaitāmu un apzinājās savu rīcību. Viņš sadarbojies ar izmeklēšanu un sniedzis liecības par izdarītajiem noziegumiem. Izmeklēšanas laikā pēc vīrieša aizturēšanas pagājušā gada augustā policija noskaidroja vēl divas noziegumu mēģinājumu epizodes, kas notikušas 2014.gada rudenī. Vīrietis līdzīgā veidā mēģinājis veikt seksuālas darbības ar mazgadīgām meitenēm, taču tas viņam nav izdevies. Kā iepriekš žurnālistiem norādīja Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs, vīrietim tas nebija izdevies, jo viņu iztraucēja.

Ņemot vērā minēto, kopumā prokuratūrai nodotajā lietā kā cietušās figurē septiņas mazgadīgas meitenes. Vīrietim prokuratūrā nodotajā lietā tiek inkriminēti četri notikuši uzbrukumi ar piecām cietušajām un divi nozieguma mēģinājumi, iepriekš pastāstīja Sozinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!