Foto: LETA

Valsts policija (VP) 29. martā pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu un nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai kriminālprocesu par vienīgās dzīvesvietas izkrāpšanu 89 gadus vecai sievietei. Par aizdomās turētām šajā lietā atzītas piecas personas, portālu "Delfi" informēja VP pārstāve Gita Gžibovska.

Jau ziņots, ka tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu – 28 000 eiro. Policija sāka kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā.

Kā informēja Gžibovska, kriminālprocesā uz aizdomu pamata par nozieguma izdarīšanu tika aizturētas un atzītas par aizdomās turētajām trīs personas, kam tiek inkriminēta par nozieguma izdarīšanu, par ko kriminālatbildība paredzēta Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā. Šis pants par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kriminālprocesa izmeklēšanā tika iegūti pierādījumi, kas deva pamatu par aizdomās turētajām personām atzīt arī divas valsts amatpersonas.

Viena amatpersona atzīta par aizdomās turēto personu pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas – par valsts amatpersonas darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kas izraisījis smagas sekas, un pēc 177. panta trešās daļas, 20. panta ceturtās daļas – par krāpšanas atbalstīšanu, ar ko nodarīts zaudējums lielā apmērā.

Likums par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, ja šīs darbības izraisījušas smagas sekas, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai arī naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Otrā amatpersona tika atzīta par aizdomās turēto peronu pēc Krimināllikuma 327. panta otrās daļas – par dienesta viltojumu, kas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Likums par to kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka šī personu grupa identiskā veidā, izmantojot viltotu vienkāršo vekseli un pēc tam vēršot bezstrīdus vekseļa piespiedu izpildi piedziņas lietā, ir apkrāpusi arī 1962. gadā dzimušu vīrieti, kurš noziedzīgo darbību rezultātā ir zaudējis savu nekustamo īpašumu.

2021. gada 29. martā likumsargi kriminālprocesu nosūtīja Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!