Foto: LETA
Starp policistiem, kuri otrdien aizturēti par Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanu, ir arī Tukuma rajona policijas likuma kalps Deniss Hristoforidi un viņa brālis, arī Tukuma policists Pāvels Hristoforidi, kuri jau iepriekš apsūdzēti kukuļošanā. Viens no brāļiem Pāvels savulaik raksturots kā agresīvs un neprognozējams un atlaists no darba policijā, taču ar tiesas lēmumu atjaunots amatā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošās ziņas.

Foto galerija

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datu bāzē publiskotās amatpersonu deklarācijas liecina, ka Pāvels Hristoforidi joprojām ir Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Patruļdienesta rotas kartībnieks, savukārt viņa brālis vēl 2009.gadā bija Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes kārtībnieks.

Denisu Hristoforidi 2009.gadā aizturēja par 100 eiro (apmēram 70 lati) kukuļa prasīšanu no kāda autovadītāja, kopā ar viņu aizturēti vēl divi policisti.

Denisu Hristoforidi un viņa kolēģus apsūdz par kukuļņemšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja kukulis pieprasīts. Likums par šo noziegumu paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Savukārt brālis Pāvels Hristoforidi apsūdzēts par šī nozieguma atbalstīšanu. Krimināllietā ir divas epizodes, un prokuratūrā portāls "Delfi" noskaidroja, ka krimināllietu Jelgavas tiesa sāks skatīt martā.

Portāla "Delfi" rīcībā ir arī pērnā gada Administratīvās rajona tiesas spriedums, ar kuru darbā Tukuma policijā atjaunots Pāvels Hristoforidi. Spriedumā teikts, ka policists no amata atbrīvots, jo likvidēta viņa amata vieta. Tā kā viņš netika pārcelts citā amatā, Pāvels Hristoforidi priekšniecības lemto pārsūdzēja.

Spriedumā teikts, ka "amati piedāvāti labākajiem darbiniekiem ar atbilstošu izglītību un labu reputāciju". Policijas vadība un kolēģi Pāvelu Hristoforidi raksturojuši kā cilvēku, kurš "kritiskās situācijās nespēj nomierināties, bet gan ar savu rīcību provocē uz aktīvām pretdarbībām, kas pastiprina konfliktus". "Pieteicējs tendēts jebkuru konfliktu risināt no spēka pozīcijām, saistībā ar fiziska spēka pielietošanu. Psiholoģijas iespējas un diplomātiju pieteicējs izmantojis nepietiekami, nepamatoti pārejot pie agresīvām metodēm," teikts raksturojumā. Policijas vadība arī uzsvērusi, ka pret policistu ierosināts kriminālprocess.

Tiesa izmeklēšanas laikā secinājusi, ka policists dienesta laikā pārkāpis Valsts policijas darbinieka profesionālās ētikas un uzvedības kodeksa normas gan darba laikā, gan ārpus tā, taču disciplināri sodīts nav.

Izskatot policista sūdzību, tiesnese Roze Paegle secinājusi, ka Tukuma policijas priekšnieks Rihards Zariņš lēmumu par Pāvela Hristoforidi atbrīvošanu no amata pieņēmis vienpersoniski, uz subjektīvu pieņēmumu pamata, nenostiprinot lietā objektīvi pārbaudāmus pierādījumus. Līdz ar to tiesa atzina, ka iestādes rīcība bijusi patvaļīga, un nolēma Pāvelu Hristoforidi atjaunot amatā. Tiesa arī apmierināja iesniedzēja prasību kompensēt par darba piespiedu kavējuma laiku nesaņemto algu. Spriedumu nepārsūdzēja un tas pērn 16.novembrī stājās spēkā.

Savukārt par kukuļošanu aizturētais Deniss Hristoforidi sūdzējās, ka kamerā ticis piekauts. Viņa piekaušana bija redzama arī novērošanas kamerās, un vainīgais kolēģis, Tukuma ceļu policijas priekšnieks Jānis Vancāns, tika sodīts disciplināri ar piezīmi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka otrdien pēc pulksten deviņiem pieci bruņoti laupītāji iebruka kādā spēļu zālē Jēkabpilī. Pakaļdzīšanās laikā tika nošauts viens policists un ievainoti vēl divi likuma kalpi. Laupītāji aizturēti, un trīs no tiem ievainoti.

Policijas sniegtās ziņas liecina, ka starp laupītājiem bijuši četri policisti - divi specvienības "Alfa" darbinieki un divi Tukuma policisti. Pēc notikušā uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināts Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!