Foto: stock.xchng

Pēc nobadināta suņa nāves Ugāles pagastā, policija Ventspils reģionā tomēr lems par kriminālprocesa uzsākšanu, portāls "Delfi" uzzināja no Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes pārstāves Signes Šteinbergas.

Laikraksts "Neatkarīgā" ceturtdien vēstīja par kādu suni Ugāles pagastā, kurš vairākus mēnešus badināts uz daudzstāvu mājas balkona. Laikraksts pauda sašutumu par apkārtējo iedzīvotāju un vietējā pārvaldes vienaldzību norādot, ka tikai pēc mediju intereses vietējā policija reaģējusi uz notikušo un nobadināto suni no tā saimniekiem aizvedusi.

Veterinārārste Ilze Felša, kura centusies izārstēt dzīvnieku, laikrakstam atzinusi - pēc tik ilgas badināšanas no suņa palikuši vien kauli un āda, un trešdien dzīvnieks nomiris. "Neatkarīgā" vēstīja, ka policijā procesu par notikušo atteicās uzsākt.

Kad Kurzemes reģiona policijas pārvaldē vērsās portāls "Delfi", jautājot, uz kāda pamata nolemts nesākt kriminālprocesu, Šteinberga solīja šo jautājumu noskaidrot un pēcpusdienā policijas pārstāve atzina, ka situācija lietā tiešām ir mainījusies un policija izvērtē notikušā apstākļus, kā arī lemj par kriminālprocesa sākšanu.

Par dzīvnieka nobadināšanu sākta arī administratīvā lietvedība, uzsvēra policijā.

Krimināllikums nosaka kriminālatbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem un dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu. Kā sodu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kurš tādēļ ir sakropļots vai gājis bojā, var piemērot pat brīvības atņemšanu uz trim gadiem.

To, cik ilgā laikā policija izlems, vai par notikušo kriminālprocess uzsākams, policijā neprecizēja. Policijā arī nezināja teikt, kā notikušo komentē suņa saimnieki.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere portālam "Delfi" pastāstīja, ka dienesta darbinieki, uzzinot par notikušo, devušies uz dzīvokli, kur suns mitināts, taču dzīvnieka īpašniekus tur nesastapa.

Dienests saņēmis informāciju gan no patversmes, kurā izmocītais lopiņš nonācis, gan veterinārārstes, taču, uzzinot, ka suns ir miris, PVD pieprasīs informāciju arī no policijas, lai noskaidrotu vai tiešām tikusi ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta un aicinās policiju sākt kriminālprocesu par iespējami nežēlīgu izturēšanos pret dzīvnieku, kā rezultātā iestājusies dzīvnieka nāve.

Paralēli tam arī PVD sāks administratīvā pārkāpuma lietvedību.

Ziņas par nežēlību pret dzīvniekiem, nav reta parādība. Pēdējos gados īpaši pieaudzis to cilvēku skaits, kuri, neizvērtējot savas iespējas, paņem dzīvnieku, bet vēlāk, netiekot ar to galā, nolemj no tā atbrīvoties, izmetot uz ielas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!