Foto: LETA

Aizvadītajā diennaktī ugunsgrēkos Latvijā cieta divi cilvēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Naktī uz piektdienu, 15. maiju, pulksten 5.54 VUGD saņēmis izsaukumu Liepājā, kur, kā liecinājusi saņemtā informācija, ugunsgrēks bija izcēlies trīsstāvu dzīvojamā mājā. Ugunsdzēsējiem ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka ēkas trešā stāva dzīvoklī deg sadzīves mantas kvadrātmetra platībā.

Pirms VUGD ierašanās no ēkas bija evakuējušies seši cilvēki. VUGD norāda, ka dzīvoklī, kurā bija izcēlies ugunsgrēks, bija uzstādīts dūmu detektors, kas brīdināja par ugunsgrēka izcelšanos. Pulksten 6.24 ugunsgrēks likvidēts.

Ceturtdien, 14. maijā, pulksten 19.44 VUGD saņēmis izsaukumu Līvānos, kur ugunsgrēks izcēlies piecstāvu dzīvojamā mājā. Notikuma vietā ugunsdzēsēji secinājuši, ka ēkas pirmā stāva dzīvoklī uz plīts bija piededzis ēdiens 0,5 kvadrātmetra platībā. Ugunsdzēsēji no piedūmotā dzīvokļa izglābuši cilvēku un nodevuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem. Šajā dzīvoklī dūmu detektora nebija, piemetina VUGD. Ugunsgrēks likvidēts pulksten 20.24.

Pulksten 20.22 ugunsdzēsēji steigušies uz izsaukumu Rīgā, kur saskaņā ar sākotnējo informāciju degusi dārza māja. Notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg vienstāva dzīvojamā māja 200 kvadrātmetru platībā, kā arī blakus esošās dzīvojamās mājas ārsiena 45 kvadrātmetru platībā un vieglās automašīnas jumts 0,5 kvadrātmetra platībā.

Ugunsgrēkā cietis cilvēks, kurš pirms VUGD ierašanās bija mēģinājis dzēst ugunsgrēku saviem spēkiem. Cietušais nodots NMPD mediķiem.

Mājā, kurā izcēlās ugunsgrēks, nebija uzstādīts dūmu detektors. Pulksten 21.17 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks lokalizēts, bet pulksten 23.31 likvidēts.

VUGD atgādina, ka no 1. janvāra visos mājokļos jābūt uzstādītiem dūmu detektoriem, kas ar skaļas skaņas palīdzību brīdinās par ugunsgrēka izcelšanos. Visbiežāk traģiskas ugunsnelaimes izceļas naktī, kad cilvēki guļ un nejūt smaržas un smakas, tāpēc tieši skaļais dūmu detektora signāls savlaicīgi pamodinās un dos iespēju izglābties, skaidro ugunsdzēsēji.

Savukārt privātmājās papildus jānodrošina arī ugunsdzēsības aparāts.

Aizvadītajā diennaktī VUGD darbinieki devās uzsaukumos uz 13 ugunsgrēkiem, 15 reizes - uz glābšanas darbiem, bet septiņi izsaukumi novērtēti kā maldinājumi.

Kopumā šajā gadā ugunsgrēkos Latvijā ir gājuši bojā 39, bet cietuši - 107 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!