Liepājā atklāts kāds nelegāls metāllūžņu uzpirkšanas punkts, informē Liepājas pilsētas un rajona policijas (PRP) priekšnieka vietniece Egita Guseva.
Liepājas PRP Priekules iecirkņa darbinieki, izmeklējot iecirkņa teritorijā notikušās krāsainā metāla zādzības no gaisa vadu elektrolīnijām, pirmdien pārbaudījuši operatīvo informāciju, kas vēstījusi, ka Liepājā, Namdaru ielā 25, garāžu kooperatīvā "Autoamatieris 2", atrodas nelegāls metāllūžņu uzpirkšanas punkts, kur, iespējams, nodoti iepriekš nozagtie vadi.

Divās no kooperatīva garāžām ekonomikas policijas darbinieki, veicot apskati, konstatējuši aptuveni 1,3 tonnas metāllūžņu 700 latu vērtībā, kas uzpirkti, veicot nelegālu uzņēmējdarbību - bez uzņēmuma reģistrēšanas, bez licences metāllūžņu uzpirkšanai, kā arī nenoformējot darījumu apliecinošus dokumentus, iepērkot no privātpersonām melnos un krāsainos metāllūžņus.

Aptuveni 200 - 300 kilogramu no uzpirktajiem metāllūžņiem ir gaisa vadu elektrolīniju alumīnija vadi, kas, iespējams, uzpirkti no personām, kuras veikušas vairākas zādzības no elektrolīnijām Liepājas rajonā.

Par uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas vai speciālas atļaujas (licences) vainīgajai personai 1955.gadā dzimušajam Igoram S. sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.

Par minēto pārkāpumu vainīgo personu var sodīt ar naudas sodu no 200 līdz 250 latiem, konfiscējot ar administratīvā pārkāpuma izdarīšanu saistītos rīkus un priekšmetus.

Igors arī iepriekš nonācis policijas redzeslokā par līdzīgu likumpārkāpumu. Pērn viņam sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par uzņēmējdarbību, pārkāpjot speciālajā atļaujā (licencē) minētos nosacījumus.

Metāllūžņi arī iepriekšējā reizē uzpirkti jau minētajā garāžu kooperatīvā. Pēc nelegālā metāla uzpirkšanas punkta apskates tas aizzīmogots līdz lēmumu tālākai pieņemšanai.

Nelegāli uzpirktie metāllūžņi otrdien atsavināti un ar a/s "Liepājas metalurgs" transportu nogādāti rūpnīcas teritorijā uzglabāšanai uz izmeklēšanas laiku.

Policijas darbinieki, kuri izmeklē krāsaino metālu zādzības, tai skaitā arī zādzības no gaisa vadu elektrolīnijām, atzinuši, ka šādu noziegumu izmeklēšanu sevišķi apgrūtinot tas, ka, nododot nozagtos vadus šādā nelegālā metāllūžņu uzpirkšanas punktā, uzpircēju neinteresē, kā un no kurienes nododamais krāsainais metāls ir nācis, kā arī nav jāuzrāda ne personu apliecinoši, ne nododamā metāla izcelsmes dokumenti. Līdz ar to, lai noskaidrotu personu, kura nodevusi sazagto krāsaino metālu, jāiegulda intensīvs un ilgstošs darbs. Vairumā gadījumu krāsainā metāla zagļus noskaidro un aiztur, jo katram šādam nelegālam metāla uzpirkšanas punktam izveidojies savs klientu loks, kas būtiski atvieglo policijas darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!